U Domu kulture “Stari Kolašin” u četvrtak se održava promocija knjige Vladimira Pištala, “Značenje džokera”. Od 18 časova o ovom delu govoriće sam autor, kao i književnik Nenad Šaponja.

“Značenje džokera” ili “Knjiga o smehu” je opisana kao čarobna knjiga u kojoj su “tajne uvek zanimljivije od objašnjenja”.

“Nova Pištalova knjiga, pisana u tananim registrima između eseja i priče, jeste svojevrsna knjiga u slavu smeha, koliko i eseja. ‘Šta je esej?’ Pita se autor na samom početku, i odmah odgovara: ‘Mišljenje’. A sredstvo mišljenja je smeh. Tim ‘najkraćim rastojanjem između ljudi’ ovde se najotvorenije razotkriva logika Pištalove poetike. Smeh je čak utkan i u surovu priču o Mostaru, Pištalovom tom ličnom Makondu, i o njegovom srušenom i nanovo sagrađenom mostu”.

“Otkriva nam činjenice koje stoje iza vidljivih obrisa dveju kultura. Ispisuje tekstove nakon kojih i mi u Srbiji možemo da razumemo Ameriku, dublju od naših predstava i stereotipa o njoj. Pisani u perspektivama od Džokera do Hermesa, tih bogova našeg vremena, i Dionisa, boga preterivanja, dubljeg od sna, ovi Pištalovi raspričani eseji, svi odreda usmereni protiv propagande, tih ‘vođenih zapažanja’, otkrivaju nam smeh, ne samo kao crvenu nit kompozicije ove knjige, već i kao crvenu nit naših života. Kao svaka prava knjiga, i ‘Značenje džokera’ nam, u ovo raspolućeno vreme post-istina, svedoči sobom kao prethodnom istinom. U našem svetu, u kome se najveća moć ipak postiže smehom.”

Pokrovitelji događaja su Kancelarija za Kosovo i Metohiju i opština Zubin Potok.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *