“Peti element” naziv je virtuelne izložbe objavljene 30. aprila, u okviru ciklusa “ArtCult”. Ciklus nosi naziv po istoimenom projektu koji sprovodi Alternativna Internet stranica. Izložbu Snežane Manasić iz Pančeva pripremio je projektni partner Privatni kulturni centar “Akvarijus”. Radovi Snežane Manasić koji su nastali tokom mera samoizolacije su po prvi put prikazani javnosti upravo u virtuelnoj galeriji. Sa njom je o radovima i izložbi razgovarao i novinar lista “Pančevac”. Tekst koji je objavljen u ovom listu, prenosimo u celosti, u nastavku.

Izložba slika „Peti element“ likovne umetnice iz Pančeva Snežane Manasić – zbog vanredne situacije povodom pandemije korona virusa – prezentovana je u virtuelnoj galeriji Privatnog kulturnog centra „Akvarijus“ i portala „Alternativna“ iz Kosovske Mitrovice. Izložba „Peti element“ nastala je u vreme karantina i u fokus stavlja prirodu i njene elemente: vodu, vazduh, zemlju, vatru.

Zbog trenutnih okolnosti tvoja izložba predstavljena je u virteulnom prostoru. Ovo je sigurno novi način prezentovanja radova za tebe?

Na poziv koleginice i programskog direktora PKC „Akvarijus“ Miljane Dunđerin, uspostavljena je saradnja za moju desetu samostalnu izložbu „Peti element“, u okviru ciklusa ArtCult koji realizuju „Alternativna“ i „Akvarijus“, a podržava UNMIK. Prvi put mi se pružila prilika da izlažem samostalno u Kosovskoj Mitrovici, i to na nov način – virtuelno, zbog trenutne specifične situacije u kojoj smo se svi našli.

Slike su nastale za vreme izolacije, što znači da je tebi ovaj period bio više nego produktivan?

Izložba „Peti element“ nastala je za vreme karantina. Kolekcija ima ukupno trideset pet slika. Umetnici uglavnom stvaraju u sopstvenim tišinama i „izolacijama“, tako da mi stvarna izlovanost nije smetala, već mi je pomogla da „u cugu“ završim celu izložbu. Mogu čak reći da mi je ovakva vrsta izolovanosti prijala, jer sam mogla da se fokusiram i koncentrišem na kreativan rad i da budem posvećena razmišljanjima o likovnosti i realizaciji slika. Nikada brže nisam kreairala, realizovala i prikazala izložbu.

Sam naziv „Peti element“ otkriva tematiku: priroda i njeni elementi. Zašto te je to u ovom trenutku zaintrigiralo?

Naziv u svom sadržaju nosi četiri prirodna elemnta: vodu, vatru, zemlju i vazduh, a peti element umetnik-stvaralac. Sada me je ograničenost u kretanju izoštrila u percepciji. Sa svakim izlaskom iz kuće moja čula vida, sluha i mirisa reagovala su suptilnije. Priroda je mimo čoveka i društvene situacije imala svoj život – budila se, olistavala, menjala boje, mirise, toplotu, zvuke. Pokazala nam je da život postoji i razvija se mimo prisustva čoveka. Da metamorfoza zaista ima prirodan tok. Naprosto, smanjeno prisutvo čoveka s njegovim svakodnevnim aktivnostima stavilo je prirodu u prvi plan, a mene kao ljudsku jedinku podstaklo da je mnogo bolje osetim i da primećujem njene svakodnevne promene.

Kojom tehnikom su rađene slike i kakve odgovore si tražila u ovom istraživačkom procesu?

Slike su nastale na pastel-papiru u kombinovanoj tehnici suvog pastela, akrilika, tuša i olovke. Svi materijali koji su upotrebljeni su svrsishodni kako bi se što svežije i jasnije prikazale prirodne promene i moj lični doživljaj svega toga. Kao specifičnost, ovog puta se pojavljuje crtež u različitim oblicima, dočaravajući fluidnost promena i dramatičnost emocija koje ih prate.

Boje su intezivne i jarke. Šta to simboliše?

Naprosto smo iz jednog godišnjeg doba koje je gotovo monohromno prešli u drugo gde priroda porpima svoju snagu u buđenju, obnavljanju, novom rađanju i budi divne, sveže boje i toplu svetlost koja direktno utiče i na jače kontraste i daje snažnu koloritnost slikama. Što se simbolike boja tiče, mogu reći da je to intimna priča i da ona u sebi nosi emotivne naboje koji su se smenjivali u meni s realnom, vizuelnom slikom prirode koja je nastajala preda mnom.

Koje teme inače obrađuješ i šta sve koristiš od tehnika u svom radu?

Za sebe mogu da kažem da sam slikarka sopstvene intime, bez obzira na tematiku kojom se bavim. Slikarstvo je prirodni deo mene koji mi omogućava dalj svoje skrivene, intimne priče i doživljaje otvorim, ispričam i prikažem publici kroz likovni izražaj. Koristim različite materijale koji stvaljaju akcenat na teksturu, koja je prvi, vidljivi momenat, a ono suptilnije od čega je ta tekstura satkana jeste moja unutrašnjost. Moje slikarstvo je apstraktno i asocijativno i to mi daje mogućnost da sublimiram likovnost, racio i emocije, bez naracije i deskripcije, a da asocijativno ukažem posmatraču na tematiku.

Izvor: Pančevac

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *