Fotografije: Sunčica Andrejević za PKC Akvarijus

Koncert klasične gitare, vokalni akapela i bodi-art performans obeležili su treće veče Festivala ženskog stvaralaštva u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“, u Mitrovici. Na sceni se našlo više od deset devojaka, stvaralaca muzičke i likovne umetnosti, uključujući i devojke koje su pozirale kao modeli, u performansu oslikavanja tela.

Tringa Sadiku, umetnica iz Južne Mitrovice i studentkinja treće godine Akademije umetnosti u Prištini, otvorila je veče svojim nastupom i izvođenjem dela klasične muzike.

Gitaru svira od svoje sedme godine, a ovo je bio njen prvi koncert klasične muzike u Severnoj Mitrovici.

Muzika i nastup pred ljudima njena je, kaže, strast. Ipak, priznaje da je pomalo bila skeptična kada je dobila poziv za nastup u Akvarijusu.

„Nisam znala kako će druga strana reagovati na nastup jedne Albanke,“ kaže.

IMG_7256

Pokušala je to da, kako objašnjava, ignoriše, i prihvatila poziv. A nakon završenog nastupa i takozvanog bisa na koji su je vraćali posetioci Akvarijusa – kaže:

„I sada sam zaista srećna zbog toga što sam rekla da.“

Dok je bila član mitrovičke rok škole sarađivala je sa kolegama sa Severa. O toj saradnji kaže:

„To je, takođe, bilo iznenađujuće. Zaista sam stekla prijateljstva sa tim ljudima. Imamo dosta sličnih stvari koje volimo. Pijemo kafu zajedno, pričamo o životu. Mi smo isti. Iako nas reka deli, mi smo i dalje isti ljudi.“

Podršku Trigni u delu nastupa pružile su gošće iz Prištine – Drenuša Cerkini i Rina Neziri.

IMG_7316

„Uživala sam, svidela mi se atmosfera ovde, veoma prijatna i gostoljubiva. Sve mi se svidelo,“ kaže devetnaestogodišnja Drenuša Cerkini.

Nakon devojaka iz Mitrovice i Prištine, usledio je koncert umetnica – studentkinja iz Severne Mitrovice, Isidore Nekić, Dragane Milić, Jovane Trifunović i Farah Pepić.

IMG_7430

„Mi smo se spontano skupile, kako bi ovo odradile. Shvatile smo ga kao jednu šalu, jedno veliko ‘zezanje’ i drago nam je što smo bile deo ovoga i što možemo da budemo svrstane u žene koje rade i stvaraju i rade na kulturi ovog grada,“ ističe Isidora Nekić.

Dragana Milić o nastupu svojih koleginica sa juga, kaže:

„Ovo je meni lično bio prvi put da ih slušam. Oduševljena sam, vidi se veliki profesionalizam. Mi na našoj akademiji, u Mitrovici, nemamo odsek za gitaru, tako da sam oduševljena onim što sam imala prilike da čujem. Svakako i njima želim svu sreću i da uspeju u onome što su naumile.“

Dragana Milić svim ženama poručuje:

Radite ono što volite. I ne dozvolite da vas išta spreči u tome. Izborile smo se nekada za naša prava, sada samo treba da pokažemo koliko smo zapravo jake. Treba da radimo na sebi i da se ostvarimo u svakom segmentu života, onako kako mi mislimo da treba, a ne kako nam društvo nameće. Ja sam kao svoj poziv izabrala muziku. Svim ženama poručujem da rade ono što vole i ne samo 8. Marta, već svakog dana, jer svaki dan je dan žena.

Ostatak sinoćne večeri bio je rezervisan za oslikavanje tela ili bodi-art. Tri mlade likovne umetnice, Anđela Radenković, Tijana Rodić i Divna Vasiljević – svoje umeće pokazale su slikajući tela triju devojaka, koje su im pozirale.

IMG_7810

Danas, od 14h, posetioce Akvarijusa očekuje monodrama “Beleške jedne Ane”, u kojoj igra glumica iz Beograda Zorica Jovanović.

Pročitajte još:

Prvo veče i napravili haos u Mitrovici! Kreativni.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *