U Domu kulture Gračanica večeras od 20 časova izvodi se predstava “Ženidba”.

Ova komedija Nikolaja V. Gogolja rađena je u koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. Režiju i idejno rešenje scenografije radio je Milan Karadžić.

On je podsetio da je u svom komadu “Ženidba” Gogolj želeo da u prvi plan stavi i ismeje društvene anomalije svog vremena – licemerje, želju za statusom po svaku cenu, robovanje normama građanskog društva, te da ženidba o kojoj on govori, nije ženidba iz ljubavi.

“To je društvena obaveza, statusni simbol, ispunjavanje forme za kojom njegovi likovi čeznu, i upravo to je ono što ih čini komičnim. Iako je prošlo skoro dvesta godina otkako je komad napisan, sve te anomalije su i dalje aktuelne i itekako prisutne u svakom, pa i našem društvu, i o njima je uvek potrebno govoriti kroz pozorište,” naveo je on.

Igraju – Jelena Orlović, Jasmina Stoiljković, Anika Grujić, Milan Vasić, Igor Damjanović, Milorad Kapor, Nebojša Đorđević, Bojan Stojčetović, Branko Babović, Tamara Tomanović i Branko Babović.

Kostimograf je Dragica Laušević, izbor muzike radili su Milan Karadžić i Bojan Stojčetović. Organizator je Jasmina Urošević, inspicijent – Sandra Rokvić, tehnički direktor – Dejan Stepić.

Cena ulaznice je 250 dinara.

Ista predstava igra se sutra i u Skoplju.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *