Žene iz Troje najava

Glumci Narodnog pozorišta Priština sutra izlaze pred publiku sa novom predstavom – “Žene iz Troje”. Premijera je zakazana za 20 časova u Domu kulture Gračanica, a dan kasnije igraće se u Zvečanu, u isto vreme. Ova predstava je priča o posledicama jednog nepotrebnog rata koji je srušio jednu kulturu, a drugoj naneo nenadoknadive gubitke – najavio je reditelj Nebojša Bradić.

Predstava je rađena po Euripidovom tekstu, u koprodukciji sa Narodnim pozorištem Timočke krajine “Zoran Radmilović” iz Zaječara i u njenoj realiziciji i organizovanju gostovanja učestvuje i Udruženje „Dunavfest“ uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

“Predstava ‘Žene iz Troje’ je elegija nad sudbinom pobeđenih zbog uzaludno prolivene krvi, bol koji ne pripada samo poraženima već i pobednicima, optužba za neljudskost i neprirodnost rata, osuda destruktivnih nagona čije su žrtve humanost i čovekov razum,” kazao je reditelj predstave, navodeći da je svojim adaptiranjem teksta, arhitekturom scene, kostimom i tretmanom muzike želeo da ukaže kako se radnja ove drame može događati svuda i u svakom vremenu.

Pored Bradića, koji je na osnovu Euripida i Sartra za scenu adaprirao jednu od najboljih antičkih tregedija u prevodu na srpski Danila Kiša, autorsku ekipu čine još kostimograf Marina Vukasović-Medenica, kompozitor Zoran Erić, a za scenski pokret i govor pobrinuli su se Vera Obradović i Vlado Kerošević.

Glumačku ekipu čine glumci ansambala prištinskog i zaječarskog pozorišta, uz spoljne saradnike – Ivana Kovačević, Ana Bretšnajder, Milena Jakšić, Isidora Građanin, Igor Damnjanović, Nebojša Đorđević, Miloš Đuričić, Miloš Tanasković, Viktorija Arsić, Irena Stanković, Jelena Orlović, Tamara Tomanović, Olivera Bacić i Katarina Jeličić.

Predstavu „Žene iz Troje“, nakon premijernog igranja na Kosovu i Metohiji, ubrzo će imati prilike da vidi i publika širom Srbije, na prestižnim letnjim festivalima: „Viminacijum festu“ 30. juna u Požarevcu, „Novom Tvrđava teatru“ 8. jula u Čortanovcima, „Teatru u tvrđavi“ 10. jula u Smederevu, dok se u avgustu za sada ugovorena izvođenja na „Nišvil teatarskom festivalu“ i „Antika festu“ u Zaječaru.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *