Žene i njihove priče: Četiri lekcije u vreme pandemije

Fotografija: Kancelarija Evropske unije

SHQ

ENG

Nezavisno od nacionalnosti, godina, pola, pandemija je svima promenila svakodnevnicu, stavivši dodatni teret na naša pleća. Mnogo je onih koji su bez obzira na to nastavili da rade svoje poslove, čak i u vreme karantinskih mera. Upravo oni koji nisu mogli da biraju da budu u svojim domovima, malim borbama bili su podrška sebi, ali i drugima. Arljinda Murtezi (Arlinda Murtezi), Adonjeta Zumberi (Adonjeta Zymberi), Orhideja Reka-Šehu (Orhidea Reka Shehu) i Dragana Milosavljević – su samo neke od žena čija je priča stigla do javnosti. Kao učesnice konkursa Evropske kuće “COVID-19: Žene i njihove priče”, osvojile su prva tri mesta. Pobednice su proglašene početkom novembra, nedavno su im uručene i nagrade. Četiri priče, koje ste mogli ste da pročitate na Fejsbuk stranici Evropske kuće, i dalje nisu izgubile na aktuelnosti, jer pandemija ne posustaje. U nastavku čitajte njihove priče.

Nesebično davanje je umetnost življenja: Briga o susedima

Arljinda Murtezi iz Kosovog Polja sama brine o svojih petoro dece, baveći se krojenjem. Na početku pandemije nije mogla da prodaje svoje rukotvorine. Ali, nije prestajala da kroji.

“Shvatila sam da bi bilo dobro da pomognem svojoj zajednici šivenjem maski za višekratnu upotrebu. Neko je predložio da ih prodam. Ali zašto da ja postanem milioner kada se susedi razbole?” – zapitala se Arljinda u svojoj priči koja je i osvojila prvo mesto na konkursu.

Doprinela je borbi protiv pandemije, zdravlju svojih suseda: “Takođe mi je drago što sam imala priliku da i druge žene naučim da šiju maske”.

Maska mog karantina: Budućnost ipak cveta

U vreme kada je svet stao i svi promenili način života, čovečanstvo je nekoliko meseci bilo zatvoreno u svojim domovima – podseća nas Adonjeta Zumberi.

“Kako se čovečanstvo suočavalo, a i dalje suočava sa pandemijom, priroda je usred svega toga trijumfovala, i tokom ovog perioda disala drugačije. A ova veza između tišine ulica i procvata prirode inspirisala me je da stvorim ovu masku ispunjenu prirodom, koja istovremeno ima snažnu poruku – da čak i u teškim vremenima budućnost cveta,” piše ona u svojoj priči.

Fotografija maske sa tek procvalim cvećem ubranog u Butovcu je Adonjetina maska karantina, nastala, priznaje, u teškom trenutku, ali sa pozitivnom porukom i kao uspomena za njenog sina Ildrita: “Dišemo sa prirodom, istovremeno brinući o sebi i jedni drugima!”.

One koje brinu o drugima: Dragana i Orhideja – žene na prvoj liniji fronta

Medicinske sestre su od početka pandemije na prvoj liniji fronta. One su te koje nezavisno od jačine talasa pandemije ostaju na svojim radnim mestima.

Dragana i Orhideja osvojile su treće mesto na konkursu. Nisu slučajno trećeplasirane, obe su medicinske sestre, majke troje dece.

“Kao medicinska sestra sam videla uplašena lica pacijenata koji na početku nisu znali kako da se ophode prema ovoj neplaniranoj situaciji. U njima sam ipak videla želju za borbom, a posebno je ta borba bila izražena kod mojih kolega, lekara i medicinskih sestara. Zaista smo dali sve od sebe da ljudima ulijemo sigurnost i nadu da će ovo brzo proći, ali ipak ih pozivajući na odgovornost poštovanja epidemioloških mera” piše Dragana.

“Situacija se pogoršala kasnije, kada smo suprug i ja bili pozitivni na COVID. Sećam se jedne noći kada sam se probudila sa bolom i otežanim disanjem i želela sam da odem u dečiju sobu da ih poslednji put zagrlim, jer sam se osećala kao da preživljam poslednje trenutke svog života. Noge mi nisu dozvoljavale da se krećem. Ali dobili smo rat, pobedili smo COVID-19. Emocionalno se još uvek nisam oporavila” – piše Orhideja.

Naporni poslovi nisu bili sve čime su se bavile ove dve žene. Orhideja je sa koleginicom organizovala akciju dobrovoljnog davanja krvi, a Dragana nije prestajala da radi u svojoj maloj pekari.

Prepoznati izazove kroz koje žene prolaze

Ove četiri žene samo su neke od onih koje su sa javnošću podelile svoje priče. Na konkursu Evropske kuće učestvovalo je 80 njih, u pripremi je i posebna publikacija sa pričama koja će uključivati i priče javnih ličnosti i predstavnika civilnog sektora, objašnjavaju iz Evropske kuće.

“Glavni cilj je bio da se prepoznaju izazovi kroz koje žene prolaze tokom karantina,” navode, podsećajući da je konkurs bio otvoren za sve žene i devojke na Kosovu.

Žene su te koje su najranjivije i najviše pogođene i u porodicama i u drušvenom i u ekonomskom životu – kazao je amabasador Evropske unije na Kosovu, Tomáš Szunyog, koji je pobednicama, na ceremoniji u Evropskoj kući u Prištini, uručio nagrade u vreme održavanja kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.

Poručio je i da je za njih bilo očigledno da treba da učine nešto konkretno za žene, te da su zato odlučili ne samo da finansijski podrže različite aktivnosti, već i da organizujuju takmičenje i pokažu javnu demonstraciju njihove podrške za žene.

Kampanja 16 dana aktivizma je za nama, ali bi svakog dana trebalo da se podsetimo koliko je podrška važna i svima potrebna.

Vratimo se na početak teksta – empatija je umetnost življenja.

Tekst je izvorno objavljen na Kosovo Trust Building Platformi. Tekst je za ovu platformu pripremio tim Alternativne.

Preuzimanje teksta dozvoljeno je uz jasno navođenje izvora i linkovanje ka izvornom tekstu ili početnoj stranici platforme.

 

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *