Snežana u pokretu, Darija sa plišanom igračkom u krilu dok izvode deo performansa sa stihovima Marčelove pesme “Sveti bes”/Foto: Alternativna

“Ako želiš da se građanin oseća ugroženo, zatrpaj ga informacijama; ljudi svakakve čudne stvari rade iz strahova; Darko ima deset godina, nema užinu za vreme odmora zato što njegovi nemaju posla, on ima 30 kilograma sa knjigama, knjige su sada van ranca, prljave u blatu i barama jer, pošto nema džeparca, Darka tuku dečaci sa kajlama; Darko ima 17, napucan je i svi sad zovu ga Pegla… zna da bije za ćirilicu ali piše spojeno ne znam… On voli svoj narod, voli Kosovo i život bi dao za njega, ali zove prljavom seljačinom svakoga ko nije iz BG-a; osam sati odmora, osam sati kulture, i osam sati sna, dole kapitalizam; 21. vek je – već možemo sve, pa i da se vratimo na grane među majmune; staklići razbijene mašte zarivaju joj se u oči, peku je, i najzad vidi isto što i svake noći: ogromno telo nad njom, dahtanje s mirisom rakije, hrapavi jezik od kojeg se ježi i svuda je; kako ti se sviđa da budeš s one strane straha tebi, koji si sejao strah, kako ti je sada, da li ti se vrti film?” – delovi su tekstova kojim su mitrovičke srednjoškolke Darija Mašković i Snežana Džogović tokom svog sinoćnjeg umetničkog performansa, u Privatnom kulturnom centru “Akvarijus” – opisale stvarnost, društvo, ono što živimo. Izvođenje nosi naziv “Mijama” – po tajnom kraljevstvu iz knjige Fredrika Bakmana “Moja baka vam se izvinjava”. Ovo kraljevstvo – jedno od šest kraljevstva u ‘Zemlji skoro budnih’ izmišljeno je za devojčicu koja se plašila da zaspi. U ovom kraljevstvu pripovedački zanat je nešto najplemenitije što postoji, a “kad si pripovedač, onda nekom možeš da produžiš život, možda čak i udahneš nov”. Dakle, Mijama je sklonište od stvarnosti. A dve srednjoškolke su stvarnost opisale snažnom energijom, pokretima i kombinacijom tekstova pesama Darka Rundeka, Marčela, ali i Darijinom poezijom iz njene nedavno objavljene zbirke “Žvrljotine”.

P.S. Možda naša interpretacija nije tačna, jer se, ipak, radi o ličnom utisku. A ako nije, Darija i Snežana – dodajte, oduzmite! Vi, čitaoci, možete i sami da procenite. Pogledajte:

Performans je održan četvrtog dana drugog festivala “Vreme za impuls žene” koji organizuje “Akvarijus” u okviru obeležavanja Dana žena.

Pročitajte još: Izložba radova sa motivima pacova: “Simpatije prema ‘ozloglašenim’ bićima”

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *