Završen X GRAFEST: Prva nagrada Rastku Šejiću

Film “Na veslu priča: Pozdrav pesniku”, reditelja Rastka Šejića, osvojio je prvu nagradu na upravo završenom desetom po redu GRAFEST-u u Gračanici. Na drugom mestu je reportaža „Čekajući Davora“ Radmile Todić Vulićević rađena u sopstvenoj produkciji, treće mesto pripalo je reportaži „Zaboravljeni“ Ane Marković, u produkciji Gračanica onlajn.

Trideset i pet ostvarenja autora sa Kosova i Metohije prikazano je na festivalu dokumentarnog filma i televizijskih formi.

O pobedničkim radovima odluku je donosio žiri u sastavu – reditelj i predsednik žirija Boris Mitić, producent Miloš Ivanović, publicista Đorđe Jevtić i novinarka Ivana Vanovac.

Mitić je imao kritike na račun pristiglih radova.

“Primetna je dominacija televizijske forme, naspram kreativnog dokumentarnog filma, čime se nažalost umanjuje potencijal oplemenjivanja prikazanih tematika jedinim širim arsenalom filmskog jezika. Često se estetsko rešenje svodi na pričanje u kameru, muzičko na podvlačenje repetativnih muzičkih tema, a dramaturško na čisto linearni narativ. Takođe, prisutna je neopravdana užurbanost u realizaciji reporataža, a isto tako i izvesna nedorečenost”, ocenio je Mitić u svojoj kritici.

Ipak, pobednički film – “Na veslu priča: Pozdrav pesniku”, u produkciji Udruženja “Šta hoćeš”, zasebna je verzija više epizoda serijala u kojima su akteri pesnici sa Kosova i Metohije.

“Imali smo tu čast i mogućnost u nemogućim uslovima, u nemogućem trenutku da nas ugoste ljudi, ovde, i da uspemo da snimimo šest autora različitih generacija, različitih polova, koji su ispričali svoje priče, svoje viđenje sveta”, rekao je Šejić.

Organizator festivala je Dom kulture “Gračanica” gde su se i održavale projekcije, a pored Doma kulture „Gračanica“ festival se delom održavao i u PKC-u “Akvarijus”. Pokrovitelji festivala su Ministarstvo za kulturu i informisanje Republike Srbije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *