Yoga si një filozofi e jetës: Jetë e balancuar, vetëpranimi dhe lidhja me veten

A praktikoni joga apo keni provuar të paktën një herë një nga teknikat e njohura të jogës, si qëndrimet fizike apo ushtrimet e frymëmarrjes, përqendrimi apo meditimi? Nëse përgjigjja juaj është po, ka shumë gjasa që tashmë i dini përfitimet e kësaj “shkence të trupit, mendjes dhe shpirtit” me origjinë nga India. Për ata, përgjigjja e të cilëve, megjithatë, është “jo”, besojmë se ky tekst do t’ju ndihmojë të filloni një “aventurë” joga. Dy vajza të reja, instruktore joga nga Mitrovica dhe Prishtina, Damira Krivoshiq-Bahadir dhe Blerina Livoreka, na tregojnë për rëndësinë e saj.

Për të dy, joga, siç theksojnë, është një profesion, por edhe më e rëndësishmja, një mënyrë jetese.

Megjithatë, momenti kur ata u interesuan për joga nuk ishte më i lumturi në jetën e tyre.

Lufta kundër ankthit, pagjumësisë dhe stresit e bëri Blerinën të kërkonte ndihmë në meditim dhe, siç shpjegon ajo, rinovimin e energjisë (body scan relaxation). Me këto teknika joga ndeshet për herë të parë, duke lexuar një libër me këtë temë, të cilin e ka hasur në atë periudhë.

“Së shpejti meditimi u bë mburoja ime, streha, fuqia, një vend i sigurt për mua. Deri më sot, filozofia e jogës më tërheq. Mënyra joge e jetës ndryshoi mënyrën time të të menduarit, të vepruarit dhe të sjelljes”, thotë ajo.

Sëmundja e një anëtari të ngushtë të familjes bëri që Damira të kalonte një periudhë të jetës së saj në Kragujevc. Krejt rastësisht, ajo has një reklamë për kurse për joga. Ajo shkoj në mësimet e para dhe kështu fillon udhëtimi i saj i jogës që vazhdon edhe sot:

“Që në fillim, joga ka qenë filozofia ime e jetës dhe qasja ndaj situatave ndaj të cilave jam i ekspozuar në jetën time të përditshme”.

“Kur nxënësi të jetë gati, do të shfaqet mësuesi”, na shpjegoi Blerina duke cituar mendimin e Lao Ce. Ajo është një instruktore e certifikuar e jogës Hatha dhe Vinyasa, e trajnuar dhe jetuar në Tajlandë dhe Emiratet e Bashkuara Arabe.

Damira fitoi titullin e instruktores të yogës në Akademinë Ndërkombëtare të Shoqatës së Jogës të Serbisë në Beograd.

Pse është e rëndësishme joga? – i pyesim ato.

“Vetë fjala joga do të thotë bashkim mendje-trup-shpirt. Kur këto të treja janë në një linjë, nuk ka vend në trupin tonë për ankth dhe depresion. Joga ndihmon trupin dhe mendjen tonë të jenë të shëndetshëm. Ne themi këtu në Kosovë – një shëndet i shëndetshëm mendje në një trup të shëndoshë. Joga është një mënyrë jetese ose, siç do të thoja më mirë, një shkencë apo disiplinë për një jetë të ekuilibruar dhe lidhje me atë që je – një qenie hyjnore”, thekson Blerina.

“Përfitimet e praktikimit të jogës për shëndetin mendor janë të shumta – përmirëson disponimin, botëkuptimin dhe mendimet bëhen më pozitive, gjë që, nga ana tjetër, përmirëson disponimin tonë dhe na bën më të lumtur. Joga redukton stresin – duke punuar me veten, ne zvogëlojmë efektet nga situatat stresuese dhe pasojat e tyre;ne heqim friken.Joga permireson funksionet mendore – rrit memorien dhe perqendrimin.Ajo gjithashtu ndikon ne vetebesimin dhe pranimin e vetes,ne fokusohemi ne mundesite dhe nevojat tona,kthehet besimi ne vetvete dhe pranojme veten dhe mjedisin”, shton Damira.

Meditimi shpesh shquhet si një pjesë unike dhe thelbësore e jogës, me të cilën pajtohen edhe bashkëbiseduesit tanë.

“Meditimi vjen si pasojë e adoptimit të teknikës së frymëmarrjes. Momenti kur përmes frymëmarrjes dhe përqendrimit mësojmë të qetësojmë rrjedhën e mendimit, të balancojmë presionin e gjakut dhe të gjejmë një pozicion të rehatshëm, atëherë meditimi sinkronizon hemisferën e majtë dhe të djathtë të Pavarësisht teknikave dhe stileve të shumta, meditimi ka një drejtim – nga brenda, gjë që na ndihmon të njohim më mirë botën tonë të brendshme. Ajo që na mëson meditimi është se ekziston vetëm momenti i tanishëm, këtu dhe tani”, shpjegon Damira, duke cituar të famshmin. Guru Osho:

“Liria pa vetëdije është thjesht një ide boshe.”

Çfarë ndodh me trupin dhe shpirtin tonë kur ne “qetësojmë rrjedhën e mendimit duke marrë frymë dhe duke u përqëndruar”?

“Sistemi ynë nervor qetësohet, gjë që hëron trupin tonë. Ne lidhemi me fuqinë tonë dhe natyrën e vërtetë të asaj që jemi. Mësojmë se si ta duam veten dhe bëhemi më empatikë; fokusohemi në të tashmen; emocionet negative ulen, bëhemi më shumë të vetëdijshëm për jetën dhe qeniet e tjera të gjalla; çlirohemi nga stresi dhe bëhemi më të lumtur, ndërtohen aftësitë bazë të jetës; bëhemi më imagjinarë dhe kreativë, më tolerantë dhe më të duruar. E thënë thjesht, meditimi na ndryshon jetën”, shpjegon Blerina.

Çfarë do t’i thonit një individi që nuk ka provuar kurrë joga?

“Është thelbësore që një person të gjejë hobin e tij dhe, në këtë mënyrë, të punojë me veten, çfarëdo qoftë kjo. Si instruktor yoga, unë do të sugjeroja gjithmonë të praktikoni jogën sepse joga nuk ka kufij, as moshë dhe as fizike,” përfundon Damira.

“Kur njerëzit të jenë gati dhe kur të kenë nevojë për joga në jetë, ata do ta gjejnë atë. Përmes udhëtimit tim të jogës, unë i mësoj studentët të gjejnë qëllimin e tyre përmes jogës dhe zërit të tyre të brendshëm. Të përdorin fuqinë e tyre të brendshme dhe ta bëjnë jetën më të mirë që ata. Duke jetuar në momentin e tanishëm, jetojmë TANI. Së bashku i kujtojmë vetes që jeta nuk duhet të jetë perfekte, por duhet ta bëjmë atë të gëzuar dhe të nxjerrim më të mirën nga çdo situatë”, përfundon Blerina.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *