Stanje društvene dezintegracije. Dalekosežne promene, društvena diferencijacija, nestanak starih principa strukture i poretka. Odsutnost normi. Emil Dirkem je teoriju anomije uveo još 1893. Vek i nekoliko decenija kasnije, ova teorija zasigurno može da se preslika i na današnje društvo. To je jedan od razloga zašto je “Anomija” i naziv nedavne izložbe slika mladog umetnika Veselja Salijia iz Kamenice. Inspiracija u najvećoj meri mu je, kaže, društvo u kojem sazreva. “Moj izraz društvenih normi i vrednosti” – objašnjava.

Izložba je multimedijalna, izložene slike prate audio snimci, tekstovi i video prezentacija Salijievih crteža.

“Jasan izraz doživljaja društva u kome sazreva, a čije se norme i vrednosti gube, što dovodi do toga da svaka slika nosi priču u nastavcima, a sve zajedno tu priču čine celovitom” – kazala je o Veseljivim radovima mr Marija Mojović-Filipović.

„Rekli bi smo da se Veselj pomakao od ideje društvene boli koju je imao u prethodnoj seriji Portreti. Ipak, ta stega društva kao da jača, tražeći sve veći prostor da izađe, te izlazi i iz samih formata” – kazao je diplomirani sociolog, master etnolog i antropolog Slobodan Miljković.

Na slikama preovladavaju tamne boje. Oštri potezi.

Anomija može da predstavlja određenu vrstu devijantnosti, odnosno svega što izlazi iz određenih okvira.

“Moj rad izlazi iz okvira, okvira formata, ustaljenosti, očekivanja, iz tog razloga i sam rad i slike su anomija. U ovoj mojoj seriji preovlađuje mrlja i površina kao osnovno izražajno sredstvo. A ahromatske boje ili ‘neboje’ su prisutni ispod svake ‘mrlje’ i tako prate čitavu seriju” – kaže Veselj Saliji.

Da li tako vidi i društvo u kojem sazreva? Odnosno kako ga vidi?

“Mislim da je sam naziv izložbe odgovor na ovo pitanje,” odgovorio je Saliji.

Podsetimo, prva Salijieva izložba u Kosovskoj Mitrovici organizovana je u okviru projekta koji je sprovela Alternativna internet stranica – “Artcult”. On je se javnosti svojim radovima predstavio i na digitalnoj platformi za promociju umetnika na Kosovu – “Gathered in Art”  a u okviru projekta koji je takođe sprovela Alternativna. U nastavku pogledajte fotografije sa nedavno otvorene izložbe u Kamenici.

Pročitajte još:

ArtCult: Duševna bol kroz portrete gimnazijalca

Veselj Saliji: Mladi da doprinesu društvu i uzmu stvari u svoje ruke

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *