“Verenica opasnosti”

Alternativna Internet stranica objavljuje tekstove iz časopisa “Ženski pokret” i “Žena i svet”, koji su dostupni javnosti u digitalizovanoj građi kolekcije Narodne biblioteke Srbije. Tekstove prenosimo u izvornom obliku, bez izmena u gramatici, interpunkciji i terminima. Danas čitajte tekst “Verenica opasnosti iz jedanaestog izdanja časopisa Žena i svet od 1926. godine.


Francuskinja, g-đica Marvent, žena koja se bavi naukom, zadivila je ceo svet svojim neustrašivim podvizima. Ona je najbolja sportistkinja, ona je žena izvanredne volje i retke energije. Čitajte – i videćete da žena može više i od čoveka.

Neobična žena o kojoj je reč zove se Marija Marvent. Ona je pokazala najveću meru smelosti, istrajnosti, srdačnosti, energije. Sada se vratila sa puta po Africi i ono što priča ona i što pišu očevidci zaista je dovoljno da pronesu ime Marije Marvent širom sveta.

Junak žena je u načnom cilju proputovala 56.144 kilometra! Na putu se zadržala pedeset meseci a podvozna sredstva su joj bila: aeroplan, automobil, blindirani automobil, železnica, konj, mazga, kamila – a pešačila je uvek kad je zatrebalo što se često događalo.

O g-đici Marvent pisali su kao o retkoj sportiskinji, još pre njenog puta. Ona je jedina u Francuskoj imala diplomu Akademije Sporta za sve sportove. Ona je jedina žena na svetu koja ima tri svedočanstva o pilotskom pravu za balon, avion i hidroavion. Sa istim uspehom ona se bavi turizmom (alpinizam), vozi automobil, savršena je u slačkom i plivačkom sportu, vešta je u ciklizmu (na točku), mačevanju, jahanju. G-đica Marvent je ono što se u svetu zove “as” za skok, hod, zimske sportove, lov, i t. d. . . Zato je ona često odnosila sportske rekorde i bila višestruki šampion.

Ali kada se sazna da je ova velika sportiskinja i veoma obrazovana žena, mora se ostati zadivljen pred tolikom energijom. I nehotice se nameće konstatacija: u zdravome telu, zdrav duh… Ona govori pet jezika i esperanto. Ona je studirala prava i medicinu; bila je dve i po godine, u Nansiu, hirurški asistent jednoga profesora. Ali ona i crta, mala, bavi se vajarstvom sa mnogo smisla i stila.

Do sada je dobila nekoliko književnih nagrada, a dobra je pevačica i glumica amater…

Ova čudna žena, neiscrpni izvor volje i istrajnosti, nije mogla da ostane bez jednog višeg cilja i pošla je kuda je povukla njena želja i njena snaga: da proučavanjem dalekih zemalja doprinese ugledu i moći svoje zemlje. Kako da živite među ljudima koje ne poznajete, sa kojima ne znate kako da razgovarate, pa prema tome ni kakvu propagandu treba voditi među njima.

Kao odlična govornica, g-đica Marvent je držala predavanja u korist Francuske i u korist vazduhoplovstva. Razume se da je najbolja propaganda bila ta velika hrabrost istraživačice.

Često puta je stradala od nesrećnih slučajeva, bila je ranjena prilikom sudara, izvrtanja. Ali to nju nije zadržalo na putu koji je još lepši, jer je bio i put milosrđa: jer gde god je nailazila na bolešću zaražene krajeve, ona je postajala bolničarka i lečila delom i savetima.

Arabljani je smatraju za više biće. Oni, strašljivi i sujeverni, prozvali su je “verenica opasnosti”. Najviše su joj se divili kada se dizala avionom. Posle njenih izleta u visine ona je mogla tražiti od življa sve što je htela i sve njihove tajne bile su za nju otvorena knjiga. Tako je bila u stanju da se o svemu obaveštava iz prve ruke.

Uspomene i dokumentacija o radu g-đice Marvent iznenadili su i obradovali francuske naučnike. Ona je u 1922. pratila na putu predsednika Milrana. 1923. je sa misijom Pti Parizjena prešla 2.800 km. u Sahari, a bila je prva Evropljanka koja je ušla u In-Salah. 1924. talijanske vlasti su joj dozvolile da prati operacije u Tripolisu, Kirenajni i Marmarici puna 4 meseca. 1925. ona je pet meseci boravila na Rifu, vršeći često letove u cilju izviđanja. Sama, ona je uspela da dospe do Anti-Atlasa.

Divan primer volje i energije! Čudesan primer istrajnosti! Ali je ova žena koja je bila junakinja, istraživač, publicista, pisac od imena (“Titaina”), sportista najvećeg ranga, bolničarka i lekar, zaboravila sav umor i opet se sprema na put. Posle mnogobrojnih konferencija o ljudima na koje je naišla na svome putovanju, lepa Alzašanka sprema se za južnu Afriku, Indiju, Indokinu… G-đica Marija Marvent – “Titaina” (ime za književnost i novine) otići će da i tamo pokaže na delu da je “verenica opasnosti”, i ako je samo, ipak jedna od onih koje pripadaju “slabome” polu!

(Po franc. M. – Ig.)


Pročitajte još:

Žene hoće mir

G. Stojan Živadinović u “les cahiers de la femme” Šervud Anderson i njegov “Čovek koji je postao žena” – Kako je prošla jedna žena političar kad su joj ramena zarasla u salo

Elza u “Loengrinu” i Mati u “Šest lica”: Eva i uvek Eva

Prvi ženski časopis

Ženski pokret za prava naše žene

Žena i umetnost: Vajarka Iva Despić

Sačuvaj me, Bože!

Otvorena pitanja

Plata bračnoj ženi

Ljubica Knežević

Katarina Milovukovica

Sujeverje ili koketerija

Nadežda Petrović

Dr Draga Ljočić – prvi ženski lekar u Srbiji

Prva žena profesor u Srbiji

O problemu celibata ženskih činovnika

O nasledstvu porodičnog imena

Prvo ustupanje univerzitetske katedre ženi: Čestitam vam gospođice, ušli ste u pakao

Iz Ženskog pokreta 1923: “U zagrljaju za novac”

Poreklo braka i porodice

Iz Ženskog pokreta: Dositej o ženama

Iz Ženskog pokreta: Njegoš o ženama

Iz Ženskog pokreta: Književna anketa o našoj ženi

U Ženskom pokretu: O ženi muslimanki

Iz Ženskog pokreta: Uzrok moralne nejednakosti između ljudi i žena

Književni pregled iz 1922: Moklerova dela i polemika o prostituciji

Zakon o advokatima i žene

“Nova pojava u našem društvu”: Promena vere radi ponovne bračne veze

Oslobođenje žene

Prava žene u porodici

Prava žena neće se izmoliti predstavkama već organizovanom i energičnom borbom

Mogu li žene doći na univerzitetsku katedru?

Učenice 1921. o sebi i modernoj ženi

“O emancipaciji ženskinja”

Jedna nepravda: “Dodatci na skupoću ženama državnim činovnicima”

Krivična odgovornost ženina

Srpska žena pred zakonom: O nasledstvu

Srpkinje i Opštinski izbori

Žensko pravo glasa

Udruženje nastavnica srednjih i stručnih škola

Zašto tražimo ženska prava? Žena i politika

Najzad

Uzalud

Prvi tekstovi Ženskog pokreta: Prava žena pred zakonom 1920.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *