Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ obeležava 55 godina od osnivanja premijerom programa. Nastup počinje večeras, u 20 časova, na velikoj sceni Doma kulture u Gračanici.

Ansambl „Venac“ osnovan je u Prištini 1964. godine, a 55. godinu postojanja obeležio je izvođenjima – programa „Zemljom ovom – legenda o Vencu“ širom centralne Srbije i regiona, vokalno-insturmentalnim programom „U čije se zdravlje vino pije“, u Starom dvoru, u Beogradu.

Proslavu završava premijerom novog programa „Teško svuda svome bez svojega“, na matičnoj sceni u Gračanici, koji će potom biti izveden i na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 17. decembra.

“Novi program Ansambla Venac priča o kolevci srpskog naroda, države i tradicije na Kosovu i Metohiji i putevima kojima je sa Kosova odlazio i njemu se vraćao. Iz plodne Metohije, preko srednjevekovnih gradova, seoba u zapadne krajeve Balkana i natrag do krova Stare Srbije, Šar planine, biće vam jasno zašto legenda kaže da Kraljević Marko tamo dubokim snom spava, a pesma iz Prizrena pokazati da gospodstvo metropole evropske carevine može biti sačuvano i kada se pomeša sa Orijentom” – poručuju iz Venca.

Cena ulaznice je 200 dinara.

Detaljnije o ansamblu čitajte na njihovoj zvaničnoj Internet stranici.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *