“Teško svuda svome bez svojega“ naziv je programa Ansambla narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Prištine – Gračanica koji će večeras, na koncertu povodom 55 godina od osnivanja ovog ansambla – premijerno biti izveden u Beogradu.

Program je urađen iz, kako navode, „ljubavi i poštovanja prema srpskom narodu”, a predpremijerno prikazan je u Gračanici, krajem novembra.

Foto: Ansambl “Venac”

“Кosovo i Metohija su centralni deo srpske srednjevekovne države i prostora u istoriji označenog kao Stara Srbija, a sa koga su se Srbi selili širom Balkana formirajući na taj način srpski kulturni i etnički prostor. Novi program Ansambla ‘Venac’ povezuje postojbinu srpske kulture sa novim zavičajima Srba, koji su sa ovog prostora odlazili,” navodi se u saopštenju i dodaje:

“Sa akcentom na nekoliko prelomnih događaja u srpskoj istoriji program ‘Teško svuda svome bez svojega’ nas iz srednjevekovne Srbije vodi u prostore Vojne granice, potom vraća u predkumanovsku Srbiju i oslobođeno Кosovsko Pomoravlje završavajući put onde gde leži snaga našeg etnosa – na Šar planini, krovu Stare Srbije, sa koje se pruža pogled na sve strane kuda se ovaj narod razlio, a koja čuva epsku tradiciju i nadahnjuje i nove naraštaje.”

Ansambl “Venac” odigrao je 70 koncerata u 2019, te uporedo radio i na stvaranju novog programa, koji, kako dodaju, “prati Povelju o srpskom kulturnom prostoru”.

Koncert se organizuje na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, od 20 časova.

Nakon koncerta biće organizovan koktel na kojem će, dodaje se, Regionalna razvojna agencija Кosova i Metohije predstaviti vina iz Metohije. Кoktel će biti organizovan u foajeu druge galerije Narodnog pozorišta.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *