Virtuelna izložba slika, grafika i skulptura biće prezentovana večeras u galeriji mitrovičkog Privatnog kulturnog Centra „Akvarijus“, od 19 do 22 časova. Ovo je prva izložba ovakve vrste u ovom galerijskom prostoru koja ima za cilj da, kako navode organizatori, ispita kako virtuelni i realni fizički prostor mogu da koegzistiraju kao jedinstvena celina. Ulaz je slobodan.

Posetioci će imati priliku da pogledaju radove Nikosa Arvanitidisa i Aleksandra Glibetića.

Inicijalna ideja za realizaciju ove izložbe u virtuelnom galerijskom prostoru nastala je kao rezultat zajedničkih interesovanja i istraživanja apsolventa master studija na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, Aleksandra Glibetića i vanrednog profesora grafike na ovom fakultetu, Nikosa Arvanitidisa.

Prvi segment izložbe je prezentacija virtuelne umetničke galerije, a drugi je prezentacija umetničkih radova ova dva autora koji će u galeriji biti izloženi.

Galerijski prostor kreiran je u programu za izradu kompjuterskih igara i kreiranje interaktivnog virtuelnog prostora pod nazivom Uniti.

Posetioci galerije će koristeći naočare za vr (headset), i palice za interaktivnost sa virtuelnim prostorom, “uroniti” u virtuelni svet u kojem će moći da se kreće i posmatra izložene slike i skulpture.

Projekat nije napravljen sa ciljem da se klasični galerijski prostor kao mesto prezentacije umetničkih dela zameni virtuenim prostorom, već da se istraže i prezentuju mogućnosti njihovog koherentnog odnosa u kojem bi se virtuelni i realni fizički prostor prožimali i nadopunjavali, koegzistirajući kao celina. Projekat je sačinjen iz dva segmenta – navode organizatori.

Podsetimo, Alternativna i PKC Akvarijus su takođe, prethodnih meseci, organizovali izložbe u virtuelnoj galeriji prezentujući radove umetnika sa Kosova i iz regiona. Detaljnije o izložbama i radovima čitajte u rubrici “ArtCult”.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *