Alternativna Internet stranica jednom nedeljno objavljuje tekstove iz časopisa “Ženski pokret” koji je javnosti dostupan u digitalizovanoj građi kolekcije Narodne biblioteke Srbije. Tekstove prenosimo u izvornom obliku, bez izmena u gramatici, interpunkciji i terminima. Danas čitajte tekst “Uzalud” iz izdanja lista od aprila 1920. godine.

***

Ima ih dosta u našoj zemlji koji naše Ujedinjenje i uvođenje demokratskog režima nisu pozdravili sa baš mnogo oduševljenja. Među njima su i mnogobrojni Srbi-Muslimani konzervativnih načela. Još pre nekoliko meseca kada je u Beogradu držan kongres žena, dolazila je njihova deputacija u Beograd sa molbom da obavezno školovanje ženske dece ne obuhvati i Muslimanke. Međutim, uzalud im je bilo strahovanje. Nije se navršila ni godina od kako su se potrudili čak do Prestonice da izjave kako oni neće dopustiti da Muslimanka izađe iz svojih kuća i putem prosvete uđe u društvo, a u Sarajevu priređuje čisto muslimansko društvo Gajret koncert na kome uzimaju učešća, prvi put od kako postoji, žene – Muslimanke. Ja ne znam hoće li oni koji muslimanske prilike dovoljno ne poznaju moći da shvate kakav je to prevrat izvršen u njihovoj konzervativnoj sredini kada je u jednoj koncertnoj dvorani, pred hiljadama gledalaca sela za klavir jedna mlada, simpatična, vedra i nasmejana Muslimanka; kada su se ostale slobodno kretale između redova gostiju i svojom ljupkošću i predusretljivošću pobrale toliko veliki prihod kakav Gajret niti i jedno društvo u Sarajevu u opšte do sada nisu pobrali.

Mi vas svesrdno pozdravljamo drage naše sestre i srećne smo što su porušeni visoki zidovi predrasuda koji su nas razdvajali. Mi verujemo da nećemo više dugo čekati na vreme kada ćete na našim kongresima učestvovati i vi, i kada ćete potpuno zaboraviti da ste vi nekada od nas bile daleko, jer ćemo disati jednom dušom i nećemo se ni raspoznavati koja je kome plemenu nekada pripadala.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *