Monografija “Srednjovekovno Novo Brdo” trebalo bi da bude objavljena sredinom septembra. Jedan od najznačajnijih srpskih arheologa, istraživač i proučavalac srednjovekovne baštine, dr Marko Popović, koji je nedavno preminuo, i arhitekta Gordana Simić – autori su ove studije u izdanju Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Republike Srbije, koja će biti dvojezična. O monografiji je u Kulturnom dnevniku RTS-a sinoć govorila upravo Gordana Simić, inače dugogodišnja saradnica Marka Popovića.

“Dosta novog donosi monografija, ali moram, pre svega, da kažem da je ona nastala posle dvogodišnjeg zajedničkog istraživanja, arhitektonskog i arheološkog, tako da smo zahvaljujući upravo njima došli do mnogih novih saznanja. I želeli smo da stručnoj, naučnoj i ukupnoj javnosti prezentujemo rezultate našeg rada uz veliku arheološku i arhitektonsku dokumentaciju,” kazala je.

Ona je objasnila da će zahvaljujući arheološkim iskopavanjima prvi put biti obljavljena dokumenacija o arhitekturi utvrđenja srednjovekovnog grada Novog Brda, o njegovim fortifikacijama, ali i o svim građevinama otkrivenim unutar njega.

“U monografiji smo pokušali da tumačimo arhitekturu Novog Brda, da razmotrimo pitanje razvoja i nastanka, uopšte pitanje plana i namere neimara, kao i da utvrdimo koliki je uticaj utvrđenje Novo Brdo imalo na dalji razvoj vojne arhitekture u srednjovekovnoj Srbiji, na šta nas je najpre povuklo utvrđenje manastira Manasija, za koje smo zaključili da su zaista po istom planu oba građena,” pojasnila je Simić.

Podsetimo Marko Popović je takođe jedan od koautora monografije “Crkva Svetog Nikole – katedrala grada Novog Brda”

Rešenje o zaštiti srednjovekovne tvrđave Novo Brdo doneto je 1948. godine, podaci su Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Republike Srbije.

U ovom rešenju, između ostalog, stoji da je Novo Brdo prvi put pomenuto kao važno rudarsko središte 1326. godine, te da je dragocen spomenik za proučavanje političke i kulturne istorije srpskog naroda.

Ista godina rešenja o zaštiti Novog Brda stoji i u kosovskoj bazi kulturnog nasleđa. Kosovska strana tvrdi da se radi o albanskom kulturnom nasleđu, a sporenja ko je izgradio Novo Brdo i čije je traju od početka revitalizacije tvrđave koja je započeta pod okriljem Evropske unije i UNESCO-a.

“Mislim da su retki pojedinci iz redova brojnih istoričara, arheologa, istoričara umetnosti i arhitekture koji se javno oglašavaju tim povodom, ali smatram da je mnogo veća šteta što se ne oglašavaju javne institucije, zavodi, visokoškolske ustanove, koje bi morale i kojima je dužnost da upravo svedoče o toj baštini i našem nasleđu, pa naravno čak i Srpska akademija nauka i umetnosti,” ocenila je Simić.

Detaljnije o Novom Brdu gledajte u emisiji Redakcije za kulturu i umetnost Kulturno umetničkog programa RTS-a, u kojoj učestvuju dr Marko Popović, mr Gordana Simić, dr Vujadin Ivanišević, dr Vesna Radić i prof. dr Irena Špadijer:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *