Uprkos svemu – umetnost

U Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici sinoć je otvorena završna izložba studenata ovog fakulteta.

Uprkos novoj krizi na severu Kosova koja traje od 26. maja studenti su imali i redovnu nastavu i završili školsku godinu novom izložbom.

Deo prostora ovog fakulteta i studentskog doma nalazi se u neposrednoj blizini opštinske zgrade u Zvečanu koju su pod kontrolu preuzele specijalne jedinice Kosovske policije, a potom i KFOR. Studenti su reakcijom dekanata već 26. maja izmešteni odatle.

Tokom juna, nastava na programima grafike i vajarstva organizovana je u prostorijama Fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, dok su konsultacije i finalna realizacija radova održane u Zvečanu, takođe uz prisustvo Specijalnih jedinica KP-a i KFOR-a. Izložba zato i nosi naziv “Uprkos svemu”.

Fotografije: Sunčica Andrejević

EH0A211334

Dekanica fakulteta, Ester Zajmi Milentijević, izrazila je zahvalnost studentima i zaposlenima, priznajući da je bilo teško raditi u takvim okolnostima:

„U ovom trenutku oko vas možete da vidite pregršt lepih radova. I bez obzira na sve okolnosti, onemogućeni da radimo u normalnim okolnostima, ipak, uspevamo na neki način da napravimo nešto i ja sa ponosom mogu da kažem da studenti FU i te kako prave umetnost“.

Takođe je istakla uspehe studenata i događaje koji su organizovani tokom školske godine, naglašavajući da se radi o, kako je rekla, divnim generacijama.

EH0A2014

Dekanica je podsetila prisutne da je umetnost ono što izaziva emocije i podstiče na razmišljanje, te je pozvala posetioce da se zaustave ispred svakog rada i sagledaju uloženi trud.

Na otvaranju izložbe su takođe dodeljene nagrade najuspešnijim studentima.

Jedna od nagrađenih studenata bila je Jelena Milićević iz Zvečana, koja je istakla da su se svi potrudili da izlože svoje radove u skladu sa studijskim programom, podsećajući da se ova izložba tradicionalna održava svake godine kao prilika za izražavanje onoga što inače rade na svojim studijama.

Među nagrađenima su i Ljubinka Dobrosavljević, Andrijana Pavlović, Sanja Đorđević, Miljan Dakić i Luka Potparić, a posebna zahvalnica uručena je penzionisanom stručno-tehničkom saradniku fakulteta, Draganu Daciju Nedeljkoviću, za njegov doprinos razvoju i afirmaciji Fakulteta umetnosti.

EH0A1965
EH0A2077
EH0A21199
EH0A2088
EH0A2068

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *