U mitrovičkom Akvarijusu sinoć je otvorena virtuelna izložba. Posetioci su mogli, korišćenjem naočara za virtuelnu realnost i palice za interaktivnost, da prošetaju kroz virtuelnu galeriju i pogledaju digitalne skulpture, slike i grafike vanrednog profesora grafike na mitrovičkom Fakultetu umetnosti, Nikosa Arvanitidisa i apsolventa master studija na ovom fakultetu, Aleksandra Glibetića.

Na ideju da organizuju ovakvu izložbu Arvanitidis i Glibetić došli su pre dve godine zahvaljujući kolegi Milanu Dobriću.

“On je želeo jednu takvu izložbu da organizuje na fakultetu, ja sam radio 3D modele, skulpture. Profesor Nikos je na svojim doktorskim studijama radio na virtuelnoj realnosti. Zajedno smo došli na ideju da izložimo moje radove, fotografije slika. Prvi put je ovakva izložba bila prikazana u Galeriji fakulteta pre dve godine,” objašnjava Glibetić.

Virtuelne galerije i izložbe su usled pandemije korona virusa u javnosti postale dodatno interesantne.

Glibetić objašnjava da su reakcije na ovakve izložbe različite.

Starijim generacijama ovakav vid izlaganja nije blizak, a mlađima je, ipak, usled korišćenja naprednih tehnologija, zanimljivo.

Sa druge strane, za umetnike virtuelna stvarnost nosi određene prednosti.

Umesto u kamenu, glini, Glibetić je, na primer, vajao u softveru, što je i ekonomičnija varijanta stvaranja.

“Izložene skulpture su neki od mojih prvih digitalnih radova, to su portreti ljudi koji me okružuju, radjeni su u softveru Skulptris, dve digitalne slike su slike iz serije radova Edipovci koju planiram da završim, a fotografije kolaža su radovi koji su deo sledeće moje izložbe,” dodaje.

Ističe i da je akcenat izložbe bio na samom virtuelnom prostoru i celokupnom iskustvu umetnosti u virtuelnoj realnosti.

Podsetimo, Aleksandar Glibetić je izlagao i u virtuelnoj galeriji Alternativne i PKC Akvarijusa. Detaljnije o tome čitajte u rubrici ArtCult.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *