Umetnost – sloboda i jezik budućnosti

For English version click HERE

Per versionin ne gjuhen shqipe shtypni KETU

U vreme pandemije, kultura i umetnost imali su važniju ulogu nego inače. Zahvaljujući virtuelnoj stvarnosti, ovaj sadržaj je bio još dostupniji. Virtuelne izložbe, usled mera uvedenih zbog pandemije, bile su deo i projekta “ArtCult”. U okviru istoimenog ciklusa izložbi, svoje radove izlagali su Veselj Saliji („Iza melanholije“), Aleksandar Glibetić („Dnevnik iz karantina)“, Toni Ostojić („Slomljeni snovi“), Snežana Manasić („Peti element“), Mimoza Studenica („Žena“) i Demir Pepić („Priroda i društvo“). Izložbe je organizovao Privatni kulturni centar Akvarijus u partnerstvu sa Alternativnom Internet stranicom. Ciklus je imao za cilj da predstavi savremeno stvaralaštvo likovnih umetnika iz različitih nacionalnih zajednica, različitih generacija i različitih stilsko-poetskih opredeljenja koji žive i stvaraju na Kosovu i u regionu. Pred vama je završna, grupna virtuelna izložba “ArtCult” ciklusa.

“Ciklus izložbi ‘ArtCult’ je pokazao da umetnost ne zavisi od okolnosti u kojima se stvara, odnosno da ona živi čak i u karantinu, da je kreativnost nešto što ne može da se izbriše iz umetnika, nešto što nema granice, što nema podele, što nema nikakvo ograničenje. To je jedna velika sloboda koja se pokazala u poslednjih šest meseci kroz različite radove autora koji su izlagali tokom ovog ciklusa” – poručila je Miljana Dunđerin iz Akvarijusa.

Za katalog kliknite OVDE

Dodajući da je najbitnije da postoje oni koji prepoznaju značaj umetnosti i podržavaju je, ističe: “Bez toga ne bismo imali mogućnosti da pružimo šansu mladim ljudima koji tek treba da dođu na scenu i da se dokazuju u svom stvaralačkom radu.”

“Negovanje savremenog pogleda na umetnost, savremenu umetnost je nešto na šta bi trebalo da se fokusiramo zato što je to jedini način da govorimo jezikom budućnosti. Umetnost jeste univerzalnog jezika i zato treba da se potrudimo da taj jezik najbolje naučimo i da ga prezentujemo u svakom trenutku, čak i u periodu karantina,” zaključila je.


Poruke umetnika

Veselj Saliji: “Hteo sam da prikažem moje poimanje društvene stvarnosti, a kako likovno izražavanje zahteva neku povratnu reakciju, izložba mi je umnogome pomogla da dobijem potvrdu za svoj rad, a takođe, da uvidim prostor za unapređivanje. Nadam se da se moj glas čuo i da sam barem deo posmatrača naveo na razmišljanje”.
Aleksandar Glibetić Pibo: “Naziv izložbe je bio ‘Dnevnik iz karantina’ što je bilo nešto uobičajeno, deo onoga što svaki dan crtam, skice koje se pripremaju za zid, kada se završi karantin. Tako da, sada se karantin završio i to ćete sve videti na zidovima”.
Toni Ostojić: “Održavanje virtuelne izložbe je za mene novina, jer po prvi put u mojoj karijeri jedan kompletan grafički ciklus je prezentovan virtuelno”. Korona i kreativnost? “Kreativnost ne gubi na značaju, jer je to bitan faktor, nešto što se trudim da primenjujem svakog dana. To je način mog izražavanja i deo mog svakodnevnog života”.
Snežana Manasić: “Bilo mi je interesantno kako priroda buja i ima svoje transformacije mimo toga što se čovek pojavljuje u minimalnom odnosu sada nego ranije. Ja sam tu peti element, koji sve to posmatra, propušta kroz svoje emocije, doživljaje, prerađuje ih i koji svojim emocionalnim stanjem, ustvari, pravi slike”.
Mimoza Studenica: “Umetnici stvaraju pod različitim okolnostima, obično kada stvaramo, vreme provodimo sami sa sobom. Možda je malo drugačije u okolnostima pandemije, ali pretpostavljam da se mi ’gubimo’ u stvaranju i to je naš sigurni raj”.
Demir Pepić: “Naziv izložbe je bio ‘Priroda i društvo’ – logičan naziv svega onog što volim najviše da fotografišem, a to jesu portreti dragih ljudi oko sebe, kao i pejzaži, destinacije koje obilazim. Volim da fotograije govore o meni”.
Projekat “ArtCult” podržao je UNMIK, sprovodi ga Alternativna Internet stranica u partnerstvu sa PKC-om “Akvarijus”, onlajn platformom Crno-beli svet i portalom Gračanica Onlajn.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *