„TURSKI GENERAL POSETIO SRPSKU SVETINJU: Komandant KFOR-a prethodno iz NATO vojne baze poslao važnu poruku Srbima“ – glasio je naslov teksta objavljenog na portalu Srbija danas, 14. decembra.

Alo je preneo tekst sa Tanjuga, ali sa izmenjenim naslovom.

U nastavku teksta na portalu Alo, navode se informacije koje su objavljene i na zvaničnoj Fejsbuk stranici KFOR-a.

Komandant KFOR-a Ozkan Ulutaš razgovarao je sa komandantom baze Noting Hil i osobljem KFOR-a koje patrolira duž administrativne linije. Posetio je i srpsku pravoslavnu crkvu Sveti Vasilije Ostroški, gde ga je dočekao otac Milutin Popadić.

Dodaje se da je tokom susreta komdant KFOR-a rekao je da je „KFOR apsolutno posvećen svakodnevnoj i apsolutnoj implementaciji UN mandata, sa ciljem da se osigura bezbedno okruženje za sve ljude koji žive na Kosovu“, kao i sloboda kretanja.

On je dodao  i da je KFOR spreman da odgovori na svaku situaciju koja može da ugrozi bezbednost i da NATO misija nastavlja da pruža „neophodni bezbednosni okvir za dijalog Beograda i Prištine, kako bi se krenulo napred“.

Iako je Alo u svom naslovu ocenio da se radi o „važnoj poruci Srbima“ koju je poslao iz „NATO vojne baze“ – iz samog teksta može da se zaključi da se radi o poruci koju je Ulutaš uputio tokom sastanka sa Popadićem.

Sadržaj poruke se, sa druge strane, ne može okarakterisati kao „važna poruka Srbima“, jer se radi o poruci koju misija KFOR-a i njeni predstavnici potenciraju u javnosti i svojim saopštenjima.

To se može utvrditi i pretragom na njihovoj Fejsbuk stranici, odnosno ranijih saopštenja.

„KFOR nastavlja da igra ključnu ulogu u podršci regionalnoj bezbednosti ispunjavanjem svog UN mandata – zasnovanog na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999 – da obezbedi sigurno i bezbedno okruženje za sve zajednice koje žive na Kosovu“ – navodi se u KFOR-ovoj objavi od 11. decembra, a u vezi sa radnom posetom Ulutaša Albaniji.

„KFOR je u potpunosti fokusiran na svakodnevnu implementaciju svog mandata – zasnovanog na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999 – da obezbedi sigurno i bezbedno okruženje za sve zajednice koje žive na Kosovu i slobodu kretanja“ – navodi se u objavi na KFOR-ovoj FB stranici od 8. decembra kada Multinacionalna specijalizovana jedinica KFOR-a predala donacije prištinskoj bolnici, odeljenju Crvenog Krsta u Podujevu i osnovnog školi u Prizrenu.

Takav je slučaj i sa porukom u vezi sa dijalogom. Iz KFOR-a je u više navrata isticano da oni podržavaju dijalog, što je u svojim prvim obraćanjima učinio i sam Ulutaš.

„Kfor takođe nastavlja da stvara bezbednosni okvir neophodan da bi dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU napredovao, što je jedini put ka trajnom miru i stabilnosti“, rekao je on, kako je preneo Euronews 24. novembra.

„KFOR će nastaviti da blisko sarađuje sa Evropskom Unijom i obezbeđuje neophodan bezbednosni okvir za napredak dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU“ – bila je poruka od aprila prethodnog komandanta KFOR-a Anđelo Mikele Ristuća.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *