Alternativna Internet stranica jednom nedeljno objavljuje tekstove iz časopisa “Ženski pokret” koji je javnosti dostupan u digitalizovanoj građi kolekcije Narodne biblioteke Srbije. Tekstove prenosimo u izvornom obliku, bez izmena u gramatici, interpunkciji i terminima. Danas čitajte tekst “ Udruženje nastavnica srednjih i stručnih škola” iz izdanja lista od juna 1920. godine.

***

Pre nekoliko nedelja osnovano je, sa sedištem u Beogradu, Udruženje Nastavnica Srednjih i Stručnih škola. Glavna svrha ovog društva zamišljena je u tome da se nastavnici, koju kao umnog radnika i činovnika već pomažu neka udruženja, da se toj nastavnici pomogne i kao ženi i gospođi, kao reprezentantu u društvu našem i kao faktoru u društvu svetskom. A konkretan povod osnivanju ovog udruženja bila je zamisao da se osnuje i podigne Nastavnički Dom. Dom koji će biti centar u domaćem saobraćaju školovanih žena, a stanica u svetskom saobraćaju školovanih žena.

Na drugom mestu je svrha udruženja da zdravlje i ličnost nastavničinu štiti i u školi.

Na trećem mestu su predviđena politička prava.

Upravni Odbor Udruženja je, dosada, prodiskutovao nacrt i svrhu Doma, i predao od arhitekta izrađeni plan zgrade predsedniku opštine g. K. Jovanoviću, koji je pokazao neobično mnogo interesovanja i predusretiljivosti prema pokretu i namerama Društva. Zatim su članovi odbora spremili dve javne sednice, na kojima je čitano o Ličnosti nastavnice u školi i O mogućnosti individualne škole i u nas.

***

Ostale tekstove iz ove rubrike pročitajte u nastavku:

Žensko pravo glasa

Zašto tražimo ženska prava? Žena i politika

Najzad

Uzalud

Prvi tekstovi Ženskog pokreta: Prava žena pred zakonom 1920.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *