Miloš Timotijević je široj javnosti postao poznat kada je pre dve godine osvojio 107. ciklus kultnog televizijskog kviza Radio-televizije Srbije „Slagalica“. Ljubav Zvečanca prema kvizovima ni dve godine kasnije nije prestala. Sada, ne samo što učestvuje u njima, već ih i osmišljava. U vreme pandemije korona virusa, sastavlja i objavljuje online verzije kvizova na svojoj Fejsbuk stranici. Do sada je ih je sastavio tri, a s obzirom na to da je interesovanje bilo preko očekivanja, prosečno preko 100 učesnika, nastaviće da ih objavljuje bar jednom sedmično dokle god traje mera samoizolacije.  


,,’Svaki čovek je stvaralačko biće, samo je potrebno da se usmeri prema onome što voli’, jedna je od izreka na koju se često oslanjam. Otkrivena ljubav prema kvizovima i usavršavanju znanja, bili su prvi korak ka ideji da počnem da pravim onlajn kvizove,”objašnajva Miloš Timotijević u pisanoj izjavi za Alternativnu.

Pošast korona virusa, koja je snašla i stopirala čitav ljudski rod, dali su mnogima višak slobodnog vremena, pa i meni, dodaje.

Zato je sastavljanje kviz pitanja, što radi već preko dve godine za potrebe pab kvizova u Kosovskoj Mitrovici, ovog puta preuredio u onlajn izdanje:

“Cilj mi je oduvek bio promocija znanja, kvizova i zdravog takmičarskog duha, koji se, osim u sportu, može gajiti i u ovoj formi.”

Iskustvo iz ranijih pab kvizova mi je mnogo pomoglo, pa sam poradio na sistematizovanju pitanja. Identifikovao sam oko 25 različitih oblasti, od kojih je desetak zastupljeno u svakom kvizu. Oblasti su različite, od istorije, geografije, sporta i raznih vidova umetnosti do aktuelnih dešavanja i ličnosti. Univerzum je velik, beskonačan, tako da inspiracije za sastavljanje pitanja, a i vremena, trenutno ima na pretek.

On objašnjava i da mu je iskustvo u organizovanju pab kvizova pokazalo i da je interesovanje učesnika i publike za takve događaje uvek bilo veliko, te da je on na ovaj način pokušao da privuče sve one kojima “sakupljanje znanja i kvizaška kompetitivnost nisu strani”.

“Ljudima koji su sami ili koji su zatvoreni u jednom prostoru, najveći problem je vreme koje sporo prolazi. Moja želja bila je da ljudima makar malo ‘skratim’ boravak u karantinu, možda ih nekim pitanjem zaintrigiram da o određenoj temi ili oblasti saznaju nešto više, a svakako, na taj način zabavim i sebe i makar na kratko zaboravim na ono što se dešava u celom svetu” – dodaje.

Posle tri objavljena kviza i dobre povratne reakcije učesnika, Miloš planira da nastavi sa objavljivanjem onlajn verzija kvizova:

To će najverovatnije biti vikendom, zbog najave vlasti da će uvesti totalni karantin od petka do ponedeljka. Nadam se da će ovi kvizovi biti moj mali doprinos u premošćavanju vikenda za što veći broj takmičara.”

Nakon prestanka vanrednog stanja, kviz će iz onlajn forme ponovo doći u prostorije kafea Mitrovica Social Club, gde već godinu dana, jednom do dva puta mesečno, održavamo kvizaške večeri, pune druženja, zabave i novih saznanja.

A kako ovaj ljubitelj kvizova provodi svoje slobodno vreme, osim što sastavlja kvizove?

Priznaje da su njegovi dani uglavnom isti, ali i da ne može da kaže da se dosađuje ili gubi vreme.

“Osim sastavljanja pitanja, svakodnevno šetam po prirodi gde je kontakt sa ljudima sveden na minimum i, zahvaljujući aktivnosti Krosfit kluba 028, redovno treniram od kuće i održavam svoju kondiciju i snagu,” odgovara.

I uprkos tome što je korona virus zaustavila celu planetu on, kaže, “gleda napred”.

Tako posle svakog policijskog časa, deo svog vremena uloži i u spremanje ispita na doktorskim studijama istorije na Filozofskom fakultetu Prištinskog univerziteta u Kosovskoj Mitrovici.

Njegova poruka sugrađanima i svima koji poštuju meru samoizolacije glasi:

“Moja poruka je da je stroga izolacija neophodna, ne samo od korone i zbog onoga što kažu lekari i specijalisti, već i od štetnog uticaja raznih televizijskih emisija i novinskih tekstova. Pokušajmo da iz ovoga izađemo bolji, na bilo koji način, usmerimo se na prave stvari, ne osuđujmo i ne stigmatizujmo one koji su oboleli, a ostajanjem kod kuće, pružimo podršku svima koji rade sve da nama bude bolje. Sad nam je prilika da više vremena provedemo sa svojim porodicama, za šta se često žalimo da je vremena premalo, a druženje i ispijanje kafa će uskoro biti opet tu.”

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *