Na godišnjicu smrti mitrovičkog multimedijalnog umetnika Vasilja Adžića u Kosovskoj Mitrovici urađen je mural sa njegovim likom. Vasiljev lik našao se na zidu zgrade u kojoj je živeo do svoje smrti.

Za oslikavanje murala odlučili su se Mitrovčani – Vasiljev bratanac Radak Adžić i Milan Dobrić.

IMG_8278
Fotografije: Sunčica Andrejević

Mural su oslikali Vuk Đurić – Endo i Aleksandar Glibetić – Pibo, inače nekadašnji studenti na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici.

Prihvatili su naš poziv, te smo zajedno sa njima došli do konačne skice, objašnjava Dobrić za Alternativnu.

Za one koji ne poznaju Adžićev rad, podsetićemo da se bavio glumom, slikarstvom, crtanjem, poezijom, muzikom…

Кao glumac bio je angažovan u Narodnom pozorištu Priština, igrajući uloge u predstavama: “Hotel Kosovo”, “Slobodan šou”, “Sestre”, “Venecijanke”, “Podgorička skupština”.

Njegova prva samostalna izložba “Buđenje” organizovana je u mitrovičkom privatnom kulturnom centru “Akvarijus” 2018. godine, a potom i “Ćirilica” (2019).

Bio je jedan od organizatora mitrovačkog džez i bluz festivala – North City Jazz & Blues Fest. Idejni je tvorac likovne kolonije ovog festivala “Кolektivna slika”.

IMG_8295

Milan Dobrić kao njegov prijatelj otkriva deo Adžićeve ličnosti koju su poznavali upravo njegovi prijatelji, rođaci, poštovaoci.

“Vasilj, naš prijatelj, strikan, bio je veliki čovek. Uvek pozitivan, uvek pun razumevanja, spreman da uvek sasluša i da iskren savet. Prijatelj mnogih ljudi, prijatelj celog grada,” kaže Dobrić.

Vasilj Adžić iznenada je preminuo 22. avgusta 2019, u svojoj 44. godini života. Sahranjen je na današnji dan prošle godine. O ovom glumcu, slikaru, muzičaru koji je živeo i stvarao u Kosovskoj Mitrovici mnoštvo je anegdota. Ipak, najviše će da bude upamćen po tome što predstavlja, kako je poručeno iz Narodnog pozorišta Priština – jednog od ljudi koji su simbol gradske kulture Kosovske Mitrovice i Zvečana i “neke drugačije prošlosti i senzibiliteta koji nestaje”.

“Mislim da je ovaj grad izgubio mnogo, a da je Vasilj zaslužio mnogo veći zid koji će nas sećati na dobre trenutke provedene s njim,” naveo je Dobrić.

IMG_8291

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *