Foto: Radio Kontakt plus

Prvi Međunarodni turnir u malom fudbalu, za mališane godišta od 2008. do 2012, održan je proteklog vikenda u Kosovskoj Mitrovici. Učestvovalo je 450 učesnika. Dobre rezultate zabeležili su upravo Mitrovčani. Najtrofejniji bio je Dif.

Rezultati

U kategoriji 2008. godišta, fudbaleri iz Raške osvojili su prva tri mesta – prvo – “KMF”, drugo – “Vlada Dimitrijević”, a treće ekipa “Bane”.

Prvo mesto u kategoriji fudbalera rođenih 2009, osvojila je ekipa “FK Rudar” iz Kosovske Mitrovice, savladavši Školu fudbala “T6 NIKA” iz Beograda u penal seriji, rezultatom 2:0. Tako je drugo mesto osvojila “Nika”, a treće mesto pripalo je ekipi “DIF”-a iz Kosovske Mitrovice.

Iz Rudara, treneri braća Idrizović i Drašković, na čelu sa predsednikom kluba, Uljarević Igorom, navode da su ponosni na svoju zlatnu generaciju 2009.
Tim Trepče sa trenerima

U kategoriji 2010. godišta, na prvom mestu našli su se mališani kluba “Dinamo” iz Pančeva, na drugom Mitrovčani iz kluba “DIF”, dok je treće mesto pripalo klubu “Kosmet” iz Leposavića.

Trofejni Dif-ovci

Za generaciju 2011, prvo mesto osvojila je ekipa “Dinamo” iz Pančeva, drugo “Juniors” iz Novog Pazara, a treće mitrovički “DIF”.

U nadmetanju najmlađih učesnika, rođenih 2012. godine, ubedljivu pobedu odnela je “Crvena Zvezda” iz Beograda, drugo mesto je zauzela mitrovička ekipa “DIF”, dok su se na trećem mestu našli polaznici fudbalskog kluba “28. jun” iz Gračanice.

Iz DIF-a poručuju da ih uskoro očekuje još nekoliko turnira i da se nadaju još boljim rezultatima.

Igra i druženje

A osim što je ovaj turnir bio poslastica za ljubitelje fudbala, bio je i svojevrsna prilika za druženje za najmlađe.

Turnir je organizovan tako da su goste iz centralne Srbije i Vojvodine primile porodice dece iz FK “Rudar”, dok je deo mališana doputovao sa svojim roditeljima, objasnio je u razgovoru za Kontakt plus radio, predsednik Fudbalskog saveza Kosova i Metohije, Igor Uljarević.

“Nadam se da su im utisci pozitivni kako sa turnira, tako i iz našeg grada, te da će sledeće godine doći u znatno većem broju, s obzirom na to da planiramo da ovaj turnir postane tradicionalan”, dodao je.

Prema njegovim rečima, utakmice su bile dobre, a primećeno je i mnogo talentovane dece.

Za lepe uspomene, da se sportom deci ulepša detinjstvo, ne da ga krademo

Trener FK „Crvena Zvezda“ generacije 2012, Ivan Gajić, za Kontakt Plus navodi da je u Kosovskoj Mitrovici boravio prošle godine u prijateljskoj poseti, a da je ovoga puta došao na takmičenje i sa sobom poveo 12 dečaka.

Iz Kosovske Mitrovice i sa turnira će poneti pozitivna iskustva. Ipak, ono što je primetio na svim turnirima, ko i na mitrovičkom, je to da roditelji imaju prevelika očekivanja od svoje dece, te da umeju neprikladno da reaguju sa tribina.

“Ljudi vrlo brzo zaborave koliko deca koja izađu na parket imaju godina. Mislim da je to najveći problem i zadatak za sve nas da edukujemo roditelje i objasnimo im šta je cilj ovakvih manifestacija, a šta realnost. Naš zadatak je da ovoj deci ulepšamo detinjstvo, a ne da im ga krademo. Dete od 7 godina ne može dobro da reaguje na dešavanja na tribinama i na taj pritisak koji roditelji naprave“, ocenio je Gajić.

Medalje i pehare kapitenima najboljih ekipa, uručio je predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić.

“Nastavimo svi zajedno, međusobnim povezivanjem, da podržavamo prave vrednosti, kroz promociju sporta, zdrav duh, takmičenja i drugarstva. Za ova tri dana stvorena su nova prijateljstva i neraskidive veze između gradova iz centralne Srbije i Kosovske Mitrovice”, rekao je Spirić.

Turnir u malom fudbalu za mlađe kategorije organizovali su Fudbalski Savez Kosova i Metohije, Sportski Savez Kosova i Metohije, uz tehničku podršku FK “Rudar” iz Kosovske Mitrovice, a pod pokroviteljstvom Privremenog organa mitrovačke opštine. Generalni sponzori turnira bili su preduzeće “Rad 028”, Frikom i kompanija “Vrbas”.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *