“Tricikl” u ritmu

U Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici sinoć je otvoren prvi Festival stvaralaštva studenata umetničkih fakulteta Srbije “Tricikl”.

Prvo veče festivala sastojalo se iz filmskog i muzičkog programa, student Avram Cvetković izveo je poemu Matije Bećkovića, otvorena je i izložba grafika studenata iz Banja Luke. Najviše pažnje privukao je kaligrafski performans profesora Zorana Ilića Fakulteta umetnosti u Nišu.

1L4A9243
Zoran Ilić

Za njega je ovaj performans izraz njegovog prethodnog rada i “slatkih muka”.

“Život je ritam. Zvezde padaju ako nema ritma. Dovoljno je samo da upiješ ritam” – kazao je on, dodajući i da ritam “mora da ima pauzu”.

“Imate skokovitost, sa druge strane, tu je ponor. Kao načelo komponovanja ne može se bez ritma”, kazao je.

1L4A9186

Za njega je i beli zid – slika, a navodi i da on ima svoj ritam.

“Samo treba da ga vidimo, a možemo dugo da gledamo i da tražimo u belini ritam“, kazao je, dodajući i da je izazivanje besa deo umetnosti.

“Da probudimo to unutrašnje, da sve to iznutra stavimo na belinu papira. Nije uprljati ružna reč”, kazao je, pominjući ožiljke.

1L4A9304 (3)

“U mojoj knjizi napisao sam da dete uvek dobije neki ožiljak i ne postoji papir na svetu koji nije uprljan. Tako i dete mora da se povredi, pa dobije svoj ožiljak, slično ovom”, dodao je.

1L4A9195

Kako je ranije najavljeno, festival traje do 11. decembra, a biće održano niz radionica. One jesu namenjene umetnicima, ali dekanica Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, Ester Milentijević, ističe da su one otvorene za sve koji žele da uživaju u umetnosti.

1L4A9358

Satnicu preostalih događaja pogledajte na Fejsbuk stranici Fakulteta umetnosti. Moguće su izmene usled najnovijih dešavanja na severu Kosova.

1L4A9352
1L4A9280
1L4A9336 (2)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *