Smeće na steroidima ali #trashtag izazov ne prestaje!

Foto: Alternativna/Deo sakupljenog smeća na zelenim površinama kod hrama Svetog Dimitrija

Globalni #trashtag izazov ne prestaje na Kosovu i Metohiji, naprotiv, sve je popularniji! U nedelji koja je na izmaku, čistilo se u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, ali i južno od Ibra – u srbičkom selu Banje. Građani, civilni aktivisti, srednjoškolci i osnovci bore se za čistiju okolinu!

Četvrta akcija zaredom

Inicijatori mitrovičkog #trashtag izazova juče su se, po četvrti put zaredom, okupili u akciji čišćenja. Ovog puta, ’meta’ su im bile zelene površine oko hrama Svetog Dimitrija. ‘Rezultat’ koji su postigli, nakon nekoliko sati napornog čišćenja, je sakupljenih oko 50 velikih crnih kesa za otpatke.

Među toliko kesa smeća, u prirodi se našao i jedan stari usisivač, te igračka plišani medved, ali i kutija puna špriceva, medicinskih igala i steroida.

I Cuba Caffe u #trashtag izazovu

A danas su se #trashtag izazovu pridružili i zaposleni mitrovičkog kafića “Kuba”. Momci i devojka koji rade u jednom od omiljenih kafića Mitrovčana čistili su upravo prostor nedaleko od samog kafića, kao i zemljanu površinu oko nekadašnje škole “Branko Radičević” koja se nalazi preko puta Kube.

I NVO u akciji čišćenja

Predstavnici nevladine organizacije „Lighthouse“ čistili su travnate površine na Malom Zvečanu, a ova civilna organizacija #trashtag izazovu priključila se krajem marta kada su, čisteći lokacije na Malom Zvečanu, sakupili oko 15 kesa smeća.

Srednjoškolci za čistiji Zvečan

Ranije ove nedelje, vredni su bili i zvečanski srednjoškolci. Nedugo nakon svojih vršnjaka – mitrovičkih gimnazijalaca, učenici trećeg razreda Srednje škole na obrazovnom profilu sanitarno-ekološki tehničar, zajedno sa profesorkom, Milojević Marijanom, sproveli su akciju čišćenja prostora oko školske zgrade, zatim na putu do sportskih terena Osnovne škole “Vuk Кaradžić”, kao i prostor na samom terenu i igralištu.

„Učenici su ovom akcijom pokazali obzirnost prema svojoj okolini, međusobnu solidarnost, svo jedinstvo i drugarstvo u jednom plemenitom delu, sa snažnom porukom da samo zajedno i udruženim snagama možemo stvoriti jedno bolje okruženje i ostaviti bolje sutra generacijama koje dolaze,“ navodi se na Internet stranici zvečanske srednje škole.

Najavljuju da će sa sličnim akcijama nastaviti u narednom periodu.

Foto: Srednja škola Zvečan

Banjani-osnovci u akciji „Očistimo Banje“

A poput svojih sunarodnika na Severu, ekološku svest pokazali su i mali Banjani, pridruživši se u borbi za čistiju okolinu.

Učenici Osnovne škole „Milun Jakšić“ udružili su snage u akciji pod nazivom „Očistimo Banje“. Noseći crne majice sa nazivom akcije i prijateljima iste, potpomognuti lepim vremenom i sunčevim zracima, čistili su zelene površine ovog srbičkog sela, te u crnim i žutim kesama sakupljali otpatke kojima nije mesto u prirodi.

Ovu akciju podržili su lokalni preduzetnici, kao i preduzetnik Radoš Petrović, odnosno RP Invest Kragujevac.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *