Na ovogodišnjoj Beoviziji, sa pesmom “Trag”, nastupiće i naša sugrađanka Milica Dobrić, a kao vokalna solistkinja sastava “EJO” (Ethno Jazz Orchestra). Pesma “Trag” je protekle nedelje imala svoju zvaničnu premijeru. Osvajanjem prvog mesta, ovaj bend bi se izborio za plasman na Evrosongu.

Milica Dobrić, za Kontakt Plus, kaže da nisu imali posebnih očekivanja i da su se prijavili da bi promovisali bend:

“Voleli smo da prođemo i nadali se, ali sada smo jako srećni zbog toga. Prijavili smo se najviše zato što na proleće izlazi naš prvi album i ovo je bilo šire predstavljanje publici. Tekst smo dobili od Jelene Ćuslović, poznate spisateljice iz Čačka, ona je jedna od mladih nada poezije. Stevan Milijanović, koji svira klavijature u bendu, napisao je muziku i aranžman. Poslali smo prvu verziju, do sada smo je malo dorađivali i, eto, spremna je za Beoviziju.”

Sada su njena očekivanja – prolazak u finale takmičenja.

“Voleli bismo u finale da prođemo. To je jedna naša želja. Ne očekujemo ništa za dalje. Najviše bismo voleli da se na pravi način predstavimo kao bend i da ostavimo ‘trag’, kao što kaže pesma.”

Bend “EJO” na čijem repertoaru se nalaze obrade tradicionalnih pesama i autorske numere, koje su inspirisane fusion jazz-om i afričkom muzikom, postoji tri godine.

“Bend je postojao u jednoj prvoj postavci još ranije, ali već tri godine je pod ovim nazivom i u ovoj postavci. Tri godine ima kako smo postavili prvi singl na Jutjubu ‘Aj kad zapevam ja’, nakon toga smo izbacili ‘Rasti, rasti moj zeleni bore’ i u poslednjih godinu dana smo izbacili dve autorske pesme ‘Dolazim’ i ’10 dana’.”

Bend se 2019. godine nalazio među dvanaest finalista za nagradu “Milan Mladenović” sa autorskom pesmom “Deset dana”. Ista pesma je krajem 2019. godine nominovana na MAC festivalu za najbolju World Music numeru. Učestvovali su na mnogim festivalima širom Srbije i u regionu.

“EJO” trenutno radi na svom prvom albumu, koji će biti objavljen u prvoj polovini 2020.

Članovi benda “EJO” su vokali Milica Dobrić i Nataša Pejčić, klavijaturista, aranžer i kompozitor Stevan Milijanović, flautista i kavalista Aleksandar Jovan Krstić, basista Armand Mesaroš, perkusionista Aleksandar Alempijević i bubnjar Aleksa Milijanović. Na aranžmanu pesme su radili Stevan Milijanović, Željko Veljković i Aleksa Milijanović.

Ljubav prema džezu i muzičko odrastanje

Milica Dobrić je osnovnu i prvu godinu srednje muzičke škole, završila u Kosovskoj Mitrovici. Školovanje nastavlja u Beogradu.

Doajen ovdašnje muzičke scene, profesor Petar Rakić, je svoju ljubav prema džezu, preneo na Milicu i tako ostavio “trag” u njenom muzičkom delovanju.

Foto: Petar Rakić/Kontakt plus

“Petar Rakić me je upoznao sa džezom dok sam bila u osnovnoj i srednjoj školi. Otvorili smo zajedno Džez i bluz festival 2011. Posle toga sam pevala u crkvenom horu ‘Branislav Nušić’ i kad god dođem u Mitrovicu i dalje pevam tamo”, ističe Milica.

Za Petra Rakića, Miličin uspeh sa bendom “EJO” nije iznenađenje. On je njihov nastup na predstojećem mitrovičkom Džez i bluz festivalu, ugovorio još dok nije bilo reči o Beoviziji:

“Mene ništa to ne iznenađuje, jer se meni mnogo sviđa, ne samo Milica Dobrić, nego i Nataša Pejčić i uopšte taj etno džez orkestar. Oni su lepo osvežili našu narodnu muziku, a opet sa finim i lepim harmonijama, lepim ritmovima, nekim narodnim instrumentima, i meni baš odgovara to. Pesma nije lagana. Mislim da je veoma bitno da Milica Dobrić i etno džez orkestar učestvuju na Beoviziji. To je, mogu slobodno da kažem, jedan brzi napredak i same Milice, ali i orkestra na muzičkoj sceni Srbije, pa idemo dalje. Posle toga će iskrsnuti još nešto novo. Oni sada imaju koncerte…”

Sama činjenica da se Milica posvetila džez muzici, za Petra Rakića je i lični uspeh:

“Naš je uspeh onog trenutka kada je ona pevala na dečjem festivalu. Za mene lično je uspeh kada je ona došla i rekla da bi volela da peva džez, gde smo posle toga radili fin repertoar skoro dve godine. Ja se osećam ponosnim, delimično je to i moj uspeh. Ipak, najveći uspeh je njeno angažovanje, jer ona stvarno to voli i stvarno se žrtvovala.”

Foto: Sky Photography

“EJO” na Beoviziji nastupa u prvom polufinalu, 28. februara, pod brojem 1.

Na konkursu za Beoviziju prijavljeno je 90 kompozicija, od kojih su odabrane 24. Selekciju su napravili muzički urednici RTS-a.

Najbolja pesma predstavljaće Srbiju na Evroviziji 2020, u holandskom gradu Roterdamu.

“Poslušajte pesmu, upoznajte se sa našim bendom na našem Jutjub kanalu. Slušajte naše pesme, nadamo se da će vam se dopasti”, poručuje Milica Dobrić.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *