Foto: Pexels

TikTok nalog A.M. podelio je 23. marta video uz objašnjenje „Srbin pobegao i ostavio auto nakon što je video Specijalne jedinice Kosova na severu Mitrovice“. Utvrdili smo da se radi o videu sastavljenom od prošlogodišnjih snimaka.

U komentarima širenje mržnje i uvredljivi termini

Video objavljen 23. marta do objavljivanja ovog teksta pregledan je preko 82.000 puta, lajkovalo ga je 1.787 korisnika, podeljen je 259 puta.

Uz komentare sa uvredljivim terminom koji Albanci koriste za Srbe, psovke, nižu se i komentari poput „bežite bežite“, „doživite malo od onog što ste nam radili od 1989. do 1999.“; „pazite jer mogu da stave dinamit ili bombu na kola“; „pazite možda je minirano“; „bežite *ičke četničke“; „niko iznad zakona“; „treba vas očistiti sa severa“.

Šta se vidi na video zapisu?

Na video zapisu se u prvom kadru vidi blindirano vozilo Kosovske policije koje prolazi pored spomenika Knezu Lazaru u Kosovskoj Mitrovici.

U sledećem kadru, iz ptičije perspektive – ponovo se vidi blindirano vozilo, četiri naoružana pripadnika specijalnih jedinica KP-a koji nadgledaju civilno vozilo parkirano ispred njih sa otvorenim vratima kod suvozačevog sedišta. U novom kadru identična situacija iz druge perspektive. I u poslednjem kadru se vidi blindirano vozilo, dok se jedan od pripadnika specijalnih jedinica sa puškom u rukama osvrće ka obližnjoj zgradi.

Svi snimci jesu sačinjeni u severnom delu Mitrovice, kako se tvrdi na TikTok nalogu. Dakle, jesu autentični, međutim, ne i aktuelni.

Utvrdili smo da je TikTok nalog objavio snimke od 28. juna 2023. godine kao aktuelne.

Utvrdili smo, takođe, da se radi o slučaju kada je Kosovska policija kroz severni deo Mitrovice jurila automobil koji se prethodno oglušio o naredbu da se zaustavi, o čemu je izvestio i portal KoSSev.

Nakon toga su specijalci u blizini lokalnog kafića na putu zatekli isto vozilo bez putnika i vozača.

Specijalci su se nakon kratkog zadržavanja u ovoj ulici povukli.

Snimci koje je objavio TikTok nalog „A.M.“ su snimci koji su deljeni na Telegram grupama među srpskim korisnicima.

Jedna od tih grupa je „Zečevi sa Kosova i Metohije“ koja više nije aktivna, ali i dalje vrlo aktivna grupa „Bunt“. Printskrinovi na kraju teksta.


Dezinformacije na društvenim mrežama imaju značajan uticaj na društvo i same korisnike.

Lažne informacije mogu biti namerno ili nenamerno širene na društvenim mrežama, što može dovesti do pogrešnog shvatanja ili interpretacije događaja. U ovom slučaju, stari snimci mogli bi da izazovu nepotrebnu zabrinutost, strah i negativne reakcije kod korisnika.

Lažne informacije mogu da budu korišćene kao sredstvo manipulacije javnim mnjenjem. U ovom slučaju, objava starog video snimka kao aktuelnog može da ima cilj podizanje tenzija između različitih etničkih grupa.

Preporuke za korisnike društvenih mreža su one koje često ponavljamo u našim tekstovima – proverite izvore informacija, analizirajte kontekst, potražite potvrdu, budite kritični, razmislite pre deljenja odnosno širenja sadržaja o njegovom uticaju i mogućim posledicama.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *