Na društvenim mrežama, osim informacija o COVID-19, životnim situacijama, događajima i fotografijama svojih pratilaca, možda ste videli i Van Goga u vezu, ili jedno od dela Gustava Klimta. Mi, međutim, verujemo da ste na istom Instagram profilu primetili i ilustracije svojih poznanika. Iza tih simpatičnih i interesantnih slika stoji Tijana Rodić. Ova umetnica iz Niša, a rodom iz Prištine, diplomirani je grafičar, pa ne čudi da se pronašla u ilustracijama. Još je interesantnije da se, usavršavajući se, na neki način vratila Prištini – studirala je na osnovnim i master studijama na Fakultetu umetnosti Priština-Zvečan. Trenutno živi u Nišu sa roditeljima i kućinim ljubimcem Bobom i na svom Instagram profilu sa javnošću deli svoje radove. Kroz razgovor za portal CBS otkriva šta za nju predstavlja umetnost, kako ju je zavolela, ali i odgovara na pitanja o perspektivama za mlade umetnike na Kosovu i u Srbiji. Čitajte u nastavku.

Tijanini prvi radovi proizašli su iz ličnog zadovoljstva. Izrađivanje ilustracija je spontano počelo da prerasta u posao.

„Moja ljubav prema umetnosti potiče još od malih nogu i samo se čekalo na trenutak kada ću sve svoje ideje moći da realizujem kroz različite tehnike. Oduvek sam tragala za novim mogućnostima, otkrivala nove stilove. S obzirom na to da sam ljubitelj i pristalica umetnosti uopšte, moj istraživački duh je uvek želeo, a i dalje želi da traga za nečim novim“, objašnjava Tijana.

Otud i nesvakidašnji radovi na njenom Instagram profilu. Klijenti uglavnom poručuju ilustracije i portrete, pored toga svoj talenat nadograđuje trudom da pronađe odgovarajuću formu i u tehnici veza i ikonopisa. Ovde podsećamo na Klimta i Van Goga s početka teksta.

Ali, vratimo se fokusu našeg razgovora – ilustracijama. „Babin ponos“, devojka u čaši vina, lik vlasnika zvečanske kafane Kovin, mladi mitrovički par, unuka sa svojim bakama … Sve ove ilustracije nastale su na zahtev klijenata. Njihovi zahtevi su, kaže Tijana, centar njenog usmerenja u poslu, i trudi se da im se u potpunosti prilagodi i da stvori sve što im je zamisao.

„Ne postoje zahtevni klijenti, već postoje jednostavnije i složenije ideje“, dodaje Tijana.

Ko su kupci njenih ilustracija?

Zahvaljujući društvenim mrežama i njihovoj pozitivnoj strani, svi umetnici svoj rad mogu da promovišu ne ograničavajući se samo na zemlju u kojoj žive, nego i šire, odgovara Tijana.

„Moji klijenti su zasad uglavnom sa područja Srbije, ali ne znači da će uvek biti tako. Imajući u vidu sve vrste narudžbina, najtraženije su ilustracije i portreti, možda čak i podjednako,“ objašnjava.

Kad je reč o perspektivi umetnika na prostoru Kosova i Srbije, Tijana smatra da su potrebni trud i rad i nada da će to neko i prepoznati. Ipak, ona veruje da „čak i kada perspektiva za umetnika ne postoji, on je taj koji treba da je stvori“.

„Ne postoje mali i veliki snovi već konstantan trud, rad i želja za daljim napredovanjem i usavršavanjem, a u svemu tome ključna je ljubav kao pokretač svih stvari,“ zaključuje.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *