Foto: Tijana Kolutac (privatna arhiva)

Odluka da volontiram tokom studija ključ je mog uspeha. U tom trenutku, to nije bilo isplativo, ali je, ipak, postalo kada sam počela da tražim posao, jer sam uspela dosta kontakata da ostvarim, ovako govori dvadesetdevetogodišnja Mitrovčanka Tijana Kolutac, skromna, nenametljiva, ali uspešna. Školovala se na Međunarodnom poslovnom koledžu u Mitrovici, radila u civilnom sektoru, usavršavala se na Kalifornijskom univerzitetu u Los Anđelesu, a trenutno živi i radi u Bratislavi, u jednoj od najvećih svetskih IT kompanija. Mladima poručuje: Aktivirajte se i bez finansijske koristi, budite uporni u onome što želite, benefite svog truda videćete kad-tad.

Naš poziv za razgovor Tijanu zatiče upravo na poslu u Slovačkoj. Dogovaramo se da se čujemo po završetku posla, pa razgovor „vraćamo“ na sam početak Tijanine dosadašnje uspešne životne priče.

Nakon završene srednje škole, mlada Mitrovčnka upisuje Engleski jezik i književnost na Univerzitetu u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, ali, posle kraćeg vremena odlučuje da se ispiše.

„Nije mi se svideo plan i program katedre,“ objašnjava.

Volonter u više organizacija

Potom se odlučuje na pauzu od godinu dana, a zatim upisuje Međunarodni poslovni koledž u Mitrovici (IBCM), smer Međunarodna prodaja i marketing.

Pre IBCM-a, radila je, navodi, kod raznih privatnika, ali:

„Nakon kratkog vremena provedenog na IBCM-u, shvatila sam da imam dosta veći potencijal koji može da se iskoristi u civilnom sektoru. Počela sam kao volonter u velikom broju organizacija sve dok nisam dobila svoj prvi posao u Fondaciji Kosovo Luksemburg kao projektni asistent na projektu za socijalno i ekonomsko osnaživanje građana.“

Tokom volontiranja je, nastavlja dalje, učestvovala na raznim seminarima tako da je, navodi, imala priliku da putuje i obiđe Nemačku, Francusku, Poljsku, kao i zemlje bivše Jugoslavije.

„Nakon što sam dobila posao nisam mogla više da učestvujem u međunarodnim aktivnostima, ali sam nastavila da budem aktivna na lokalnim,“ objašnjava.

Tijana u Americi (Foto: Privatna arhiva)

Višemesečno usavršavanje u Americi

Ipak, pronalazak posla Tijanine ambicije nije u potpunosti zadovoljio. Želi da se dalje usavršava i napreduje. Odlazi u Ameriku.  

„Nakon mnogo neuspešnih pokušaja da ubedim sebe da popunim aplikaciju za program TLP-a (Transformational Leadership Program), uspela sam sebe da nateram i 2015. sam se prijavila za program za profesionalno usavršavanje,“ priča Tijana, te nastavlja:

„Nakon svih testova i intervjua na leto 2016. mi je saopšteno da sam uspešno upala na Kalifornijski univerzitet u Los Anđelesu (UCLA).“

Program za stručno usavršavanje za maketing je trajao šest meseci:

„Tri meseca sam imala predavanja na samom univerzitetu, dok sam ostalo odradila online od kuće.“

Koliko joj je boravak u Americi pomogao?

Iskustvo koje sam stekla tokom svog boravka u Americi mi je dosta pomoglo da se kvalitetnije oformim profesionalno, a i privatno. Svi profesori koji su nam predavali su, inače, upešni i u biznisu, tako da pored teorije pokazali su nam i u praksi kako stoje stvari. Imala sam dosta slobodnog vremena tako da sam imala priliku i da putujem po Americi.“

Nakon perioda provedenog u Americi, Tijana se vraća u Kosovsku Mitrovicu. Jedno kratko vreme bila je nezaposlena, a potom opet počinje da radi u Fondaciji Luksemburg Kosovo.

Tijana u Bratislavi (Foto: privatna arhiva)

Prvobitni šok, za pet dana se preselila i započela život u drugoj državi

Ipak, odlučuje da potraži novi posao, ali van Kosova.

„Nakon što sam videla da na Kosovu, pogotovu na severu, nema puno potencijala za nekog ko je završio marketing, odlučila sam da pokušam da pronađem nešto u Beogradu, ali sve je bilo neuspešno,” priča Tijana.

Sasvim slučajno je videla objavu koju je podelio njen prijatelj iz Japana – da kompanija IBM u Bratislavi traži radnika. Odlučuje da pokuša, noseći se mišlju da bi joj iskustvo u IBM-u značilo za buduću karijeru.

„Dva dana nakon prijave sam dobila poziv za intervju, da bi mi za 3 dana javili da sam primljena i da dobijem početni ugovor na dve godine,“ nastavlja priču, pa iskreno dodaje:

„To je bio veliki šok za mene, jer sam za pet dana saznala da treba da se selim i da započnem novi život u drugoj zemlji i da radim za jednu od najvećih IT kompanija u svetu.“

Kaže da se poslu „ni najmanje nije nadala“, ali:

„Kada su mi javili da sam dobila posao tu priliku nisam mogla da propustim.“

Šta konkretno radi u IBM-u?

„Trenutno sam na početnoj poziciji. Bavim se procesuiranjem i odobravanjem narudžbenica IBM-ovih partnera za tržište centralne i istočne Evrope.“

Kompanija je, navodi, veoma dobra, jer, kako kaže, može interno da menja pozicije, te da se edukuje i napreduje.

„U slučaju da budu zadovoljni mojim radom nakon isteka dvogodišnjeg ugovora imaću pravo na ugovor za stalno,“ dodaje.

Kako provodi vreme kada nije na poslu?

„Uglavnom se trudim da slobodno vreme koristim za putovanja i za druženje sa prijateljima koje sam stekla od kako sam došla ovde. Kao radnik IBM-a imam pravo i na rad od kuće tako da mogu česće da dolazim na Kosovo i obilazim svoju porodicu i prijatelje,“ odgovara Tijana.

Ipak, iako je par prijatelja imalo priliku da je poseti, jedna stvar joj, kaže, najteže pada:

„Nisu svi u mogućnosti da me posete zbog dokumenata i komplikovanih procedura za ljude sa Kosova. Nadam se da će to da se sredi u skorijoj budućnosti i da ćemo i mi da imamo sve benefite koje imaju i ostali građani Srbije.“

Želja da se više bavi marketingom

Mlada Mitrovčanka iskreno odgovara da trenutno ni sama ne zna kakvu su joj planovi za blisku budućnost.

„Ostajem u Bratislavi i IBM-u do isteka ugovora, a za kasnije ne znam, jer i da odlučim da ne ostanem ovde, iskustvo koje sam stekla radeći za IBM značiće mi mnogo za buduću karijeru,“ odgovara Tijana na naše pitanje o planovima i povratku u Mitrovicu.

A gde vidi sebe za nekoliko godina?

„Iskreno, volela bih da radim nešto sto je više povezano sa marketingom i volela bih kad bi mi se pružila takva prilika u IBM-u, ali još uvek je rano da bilo šta konkretno isplaniram,“ zaključuje na kraju razgovora Tijana.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *