Tehnologijom do bolje, zajedničke budućnosti

SHQ

ENG

Tech Heroes je inicijativa koja ima za cilj da stvori mogućnosti za različite zajednice na Kosovu da zajedno rade na dizajniranju tehnoloških rešenja za poboljšanje društva.

Ovim projektom se po prvi put tehnologija koristi kao zajednički imenitelj za podizanje svesti o potrebi zajedničkog rada za bolju budućnost koja će zahtevati digitalne veštine. Osmišljen je od strane jCoders Academy i IOM-a, a podržava ga Britanska ambasada u Prištini.

„Započeli smo ovaj projekat 2019. godine i do sada smo implementirali 3 izdanja. Treće izdanje ‘Tech Heroes’ započelo je oktobra 2020. i trajalo je šest meseci, do marta 2021. Kao rezultat trećeg izdanja angažovali smo 210 učesnika iz 9 opština podeljenih u 22 tima; 14 ekipa se kvalifikovalo i plasiralo za finalni događaj“, objašnjava Fiona Šehu (Fiona Shehu) jedna od osnivača jCoders akademije.

Šehu navodi da su svi učesnici programa imali priliku da prođu kroz čitav ciklus razvoja projekta, od obuke, konceptualizacijje, dizajna, razvoja, testiranja, do pokretanja.

Na samom početku učesnici su prolazili kroz opšti trening na kojem su sticali osnovno zanje o programiranju. U ovoj početnoj fazi vršila se i ocena njihove posvećenosti i interesovanja da postanu pravi „tehnološki heroji“.

Svi učesnici birali si tri teme koje uključuju društvene probleme koje oni smatraju relevantnim, a na osnovu kojih su bili i grupisani u sledećoj fazi.

Teme koje su bile deo trećeg izdanja Tech Heroes bile su: životna sredina, turizam, zdravlje i dobrobit, odgovor na pandemiju i oporavak, obrazovanje, osobe sa invaliditetom, socijalna inkluzija, umetnost i kultura i osnaživanje mladih.

U sledećoj etapi, učili su o tehnikama koje im pomažu u rešavanju problema. Identifikovali su određeni problem u svojoj zajednici i smišljali ideje koje će doprineti rešavanju tog problema. Samo najbolje ideje prošle su u sledeću fazu.

Pored naprednih treninga u tehnologiji, učesnicima je bilo omogućeno da učestvuju i u specijalizovanim treninzima o društvenim mrežama, razvoju biznisa, „UI UX“, „Adobe Illustrator“, „FireBase“…

Učesnici su takođe učili i da koriste kolaborativne i organizacione alate kao što je GitLab. Time su se i pripremali za sledeću fazu gde su preuzimali uloge i odgovornosti u sprovođenju projekata.

Tokom faze implementacije, prisustvovali su sastancima za planiranje, preuzimali su zadatke i odgovornosti. Svaki član tima imao je određenu ulogu i zadatke koje je trebalo izvršiti kako bi se osiguralo da tim isporučiti konačni projekat.

Timovi koji su bili uspešni u kreiranju funkcionalnog projekta bili su deo završnog takmičenja, a njihov projekat je ocenjivao stručni žiri.

„Tech Heroes“ teži stvaranju inkluzivnijeg društva za sve zajednice na Kosovu jačanjem saradnje i omogućavanjem zajedničkih inicijativa, a kako Šehu navodi, već su videli pozitivne rezultate nakon sprovođenja dva prethodna izdanja projekta.

Prethodna dva izdanja projekta okupljala su sve učesnike na jednom mestu, međutim, zbog pandemije morali su da čitavu Tech Heroes metodologiju rada prenesu u digitalnu formu. Svi treninzi i faze rade prilagođene su tome, izuzev finalnog događaja.

„Naša glavna briga zbog novih prilagođavanja bila je kako održati učesnike motivisanim u izvođenju poželjnih ponašanja tokom učenja, ali i održavanje komponente socijalne interakcije među učesnicima, jer, kao što znamo, negovanje odnosa je malo teže u online formi, ali bili smo veoma svesni ovog rizika, i ovo nas je poguralo da u program uvedemo nove, inovativne metode. Jedna od metoda bila je gejmifikacija našeg programa, što je pokazalo da povećava odlučnost, unutrašnju motivaciju, a posebno saradnju“ – ističe Šehu.

Na finalnom događaju koji je održan početkom aprila odabrana su tri najbolja tima.

Prva tri mesta osvojili su – “Čuvari znanja” (I), “CultKos” (II) i “Cov-Aid” (III).

Shehu je posebno ponosna na nova prijateljstva koja su tokom ovog projekta sklopljena.

„Posebno sam ponosna što smo videli kako se grade nova prijateljstva među svim etničkim grupama, saradnja, a često smo imali priliku da svedočimo tome kako učesnici prevazilaze jezičke barijere kako bi postigli svoje zajedničke ciljeve“, naglašava ona.

Pored toga, grupe sa raznovrsnijom pozadinom kreirala su kreativnija rešenja.

„Dokazivanje ove hipoteze čini me lično zaista srećnom!“ – dodala je Šehu.

JCoders rade na izradi sledećeg izdanja ovog projekta. Pozivi za prijave biće objavljeni na websajtu:

www.tech-heroes.org, i Fejsbuk stranici: www.facebook.com/techheroesks.

“Pozivamo sve mlade na Kosovu koji žele da daju pozitivan doprinos u svom društvu i da razviju veštine u tehnologiji, da se prijave za naše sledeće izdanje projekta. Veoma smo uzbuđeni zbog sledećeg izdanja”, zaključila je Šehu.

Preuzimanje teksta dozvoljeno je uz jasno navođenje izvora i linkovanje ka izvornom tekstu ili početnoj stranici platforme.

Tekst je izvorno objavljen na Kosovo Trust Building Platformi. Tekst je za ovu platformu pripremio tim Alternativne.

Preuzimanje teksta dozvoljeno je uz jasno navođenje izvora i linkovanje ka izvornom tekstu ili početnoj stranici platforme.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *