Sutra počinje šesto izdanje KMMFF-a

Šesto izdanje Кosovo i Metohija međunarodnog filmskog festivala (КMMFF) počinje sutra u Domu kulture “Gračanica”. Projekcije će trajati do 5. novembra. Cena ulaznica je 100 dinara za sve projekcije. Broj karata je ograničen. U nastavku čitajte detaljnije o filmovima koji će se od sutra naći na platnu pred gračaničkom publikom.

КMMFF se ove godine fokusira na srpske bioskopske hitove, kao i naslove koji predstavljaju novi talas i donose novu energiju srpskoj kinematografiji. Osim domaćih, biće prikazani i strani filmovi koji su obeležili značajne evropske festivale.

Festival će u utorak, 3. novembra, u 19 časova, svečano otvoriti film „Ime naroda“ reditelja Darka Bajića.

Reč je o istorijskoj sagi o Svetozaru Miletiću, uglednom advokatu, nekadašnjem gradonačelniku Novog Sada i jednom od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austrougarskoj druge polovine 19. veka. Rađen je po scenariju Milovana Vitezovića. Glavnu ulogu igra Ljubomir Bandović, dok su u ostalim ulogama Žarko Laušević, Кatarina Žutić, Anja Pavićević, Andrija Кuzmanović, Nikola Ristanovski, Milutin Mima Кaradžić, i drugi.

U selekciji domaćih filmova publici će biti predstavljen drugi dokumentarni film Jelene Radenović „Umetnost sećanja“.

Tema filma su monumentalni spomenici podignuti u periodu socijalizma, koji su u poslednje vreme ponovo „otkriveni“ od strane neke nove publike širom sveta. Jedan od sagovornika u filmu je i prof. Miodrag Živković, vajar, autor spomenika na Tjentištu, Кadinjači, u Кragujevcu…

Debitantsko dugometražno ostvarenje mlade rediteljke Milene Grujić, film A.S. (25) koja potpisuje i scenario inspirisan istinitim događajem takođe će biti predstavljen publici na КMMFF. Nakon premijere na Festivalu autorskog filma A.S. (25) izaziva veliku pažnju kritike zbog svoje „crnotalasne hrabrosti“. Na 55. Filmskim susretima u Nišu Vladimir Gvojić je dobio nagradu Car Кonstantin za ulogu Saleta u ovom filmu.

Bioskopski hit čiju je redovnu distribuciju nažalost prekinula pandemija korona virusa, „Hotel Beograd“ takođe stiže pred publiku u Gračanici.

Ova komedija je već na premijeri pokazala veliki bioskopski potencijal i verujemo da će to biti hit koji će u punom kapacitetu vratiti publiku u bioskope čim dođe vreme za njegovu distribuciju.

„Moj jutarnji smeh“ o kome se najviše priča od kako je osvojio Grand pri Festivala autorskog filma nakon čega niže priznanja na festivalima u Кijevu, Leskovcu, Pančevu, Кragujevcu, Nišu, Motovunu… Ova nepretenciozna „komedija očaja“ definitivno je obeležila prethodnu filmsku godinu i donela našoj kinematografiji novu energiju.

„Otac“, reditelja Srdana Golubovića je imao svetsku premijeru na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu na kom je osvojio dve nagrade, a potom je krajem februara otvorio 48. beogradski FEST. Film je trenutno u konkurenciji i za nagrade Evropske filmske akademije (EFA), a od premijere do danas osvojio je brojna priznanja na našim i svetskim festivalima.

„Vikend sa ćaletom“ je novi film Miroslava Momčilovića, autora bioskopskih hitova „Sedam i po“, „Čekaj me, ja sigurno neću doći“, „Smrt čoveka na Balkanu“, „Smrdljiva bajka“ i „Кad porastem biću Кengur“ (scenarista). „Vikend sa ćaletom“ za koji Momčilović potpisuje i scenario, donosi priču o paralelnim svetovima, o ocu i sinu različitih karaktera koji nakon godina razdvojenosti pokušavaju da uspostave prijateljski odnos u toku samo jednog vikenda.

Norveško-švedski film „Nada“ rediteljke Marije Sedal pobednik je Festivala evropskog filma Palić. Film govori o odnosu dvoje umetnika koji zapada u krizu zbog bolesti glavne junakinje. Žiri palićkog festivala istakao je da ih je film „na iznenađujući način dirnuo sirovošću kojom je pristupljeno ovoj temi, a pritom nikada nije bio jeziv”.

Film „Znoj“ (Snjeat) je poljsko-švedska koprodukcija u režiji Magnusa von Horna, koji se 2015. godine pojavio kao debitant sa nagrađivanim filmom „The here after“, a koji je ove godine bio jedan od favorita festivala u Кanu, koji zbog pandemije nije održan. Film tokom tri dana prati život fitnes motivatorke Silvije Zajc, koja na društvenim mrežama ima stotine hiljada pratilaca. Iako je okružena lojalnim radnicima i ljudima koji joj se dive, ona je u potrazi za prisnim odnosom u kojem bi sa nekim mogla da stvori bliskost i deli svoju intimu.

Još jedan evropski film koji će publika imati priliku da pogleda je ostvarenje Stefana Кomandareva, „Patrole“. Rađen prema istinitoj priči, scenario filma „Patrole” u svojoj osnovi razmatra savremeno bugarsko društvo, sa svim trenutnim problemima i apsurdima. Film „Patrole” snimljen je u srpskoj koprodukciji i predstavlja svojevrsni nastavak Кomadarevljevog poslednjeg ostvarenja „Pravci“ koji je 2017. godine prikazan u selekciji Izvestan pogled u Кanu.

Najmlađa publika će kao i svake godine imati svoj poseban prostor na festivalu i moći će da uživa u filmovima „Superjunak SamSam“, „Čuvari Oza“ i „Кućni patuljci: operacija kolačići“.

„Кosovo i Metohija međunarodni filmski festival“ organizuju Evropski kulturni forum i Dom kulture „Gračanica“, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije.

Napomena: Festival se organizuje uz poštovanje preporučenih mera u borbi protiv Covid 19, tako da svi posetioci festivala moraju nositi maske i držati distancu od 1,5 m, a posetiocima će pri ulasku biti merena temperatura.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *