Foto: Studenti psihologije uručuju poklon pakete majkama novorođenih beba (privatna arhiva)

Reč „humanost“ mogla bi da se upotrebi kao sinonim za studente četvrte godine psihologije Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici. Još jedna njihova dobrotvorna samoinicijativna akcija nedavno je uspešno završena. Ovog puta, za porodilište Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici i Udruženje roditelja dece sa smetnjama u razvoju „Podrži me“.

Poput one za Srpski kulturni centar u Prištini i ova studentska akcija trajala je otprilike tri meseca,  a o tome kakve su aktivnosti sprovodili u okviru nje pitali smo Jovanu Janićijević, jednu od šestoro studenata – učesnika akcije.

„Tokom tog perioda organizovali smo projekcije crtanih filmova ’Mali šef’ i ’Hrabri petao’ za dve osnovne škole u Leposaviću, Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici,“ kaže u razgovoru za Alternativnu.

Foto: Jedna od projekcija filmova (privatna arhiva)

„Takođe, organizovali smo i edukativne večeri, a teme su bile – Kako pobediti tremu i Kako otkriti rane smetnje u govoru. Predavači su bili psiholog Miljana Pavićević i logoped Jelena Milisavljević,“ dodaje, navodeći da je njihovu akciju podržala i nevladina organizacija „Sinergija“ iz Kosovske Mitrovice.

Novčana suma prikupljena od ovih aktivnosti iznosila je, po Jovaninim rečima, 30.000 dinara, a kako je iskorišćena?

„Od sakupljenog novca kupili smo igračke za članove Udruženja ’Podrži me’, napravili smo bebi paketiće za novorođenčad, kao i prva pisma majkama,“ objašnjava.

Foto: Studenti psihologije i profesorica Miljana Pavićević (privatna arhiva)

Kakve su bile reakcije?

„Vrlo prijatne. Majke pozitivno iznenađene, a mi kao grupa vrlo ponosni.“

Foto: Paketići za novorođene bebe (privatna arhiva)

Ova akcija takođe je inicirana u okviru predmeta Psihologija rada koji predaje profesorica Biljana Milošević Jaredić.

„Kolege su, takođe, uspešno realizovale svoju akciju, zbog koje smo i mi ponosni i srećni. Zahvalni smo našoj profesorici Biljani Milošević Jaredić koja je podsticaj i primer da dobar čovek još uvek postoji,“ zaključuje naša mlada sagovornica.

Pročitajte još:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *