STOP trovanju Mitrovice, institucije da rade svoj posao

U severnom delu Kosovske Mitrovice gotovo mesec dana u kontinuitetu traje trovanje napuštenih i pasa lutalica. Otrovano je gotovo 40 pasa među kojima i vlasničkih. Tužilaštvo je pokrenulo istragu početkom marta, ali i dalje nema zvaničnih informacija ko ubija žitovinje na ulicama grada. Beživotna tela su u više navrata ostala neuklonjena sa javnih površina. Lokalne samouprave su osudile trovanje. Oni koji sve vreme reaguju, upozoravaju na problem i pokušavaju da spasu otrovane životinje jesu aktivisti Udruženja za zaštitu životinja “Šapa”. Ovo udruženje je danas i organizovalo skup sa porukom “Stop trovanju Mitrovice!”. Od institucija zahtevaju da rade svoj posao.

“Želimo svima njima da uputimo zahtev da konačno počnu da rade svoj posao. Policija da sprovede istragu i pronađe počinioce, tužilaštvo da ih privede pravdi i kazni, lokalna samouprava da zaštiti ljude i životinje čiji su vlasnici upravo oni. Zavod za javno zdravlje da utvrdi o kakvim otrovima se radi, koliko su opasni za decu, ljude i ostali živi svet, a komunalne službe da rade na uklanjanju mrtvih tela i otrova sa javnih površina na kojima ih očigledno i dalje ima” – kazala je Jelena Ilić ispred udruženja Šapa.

Zahteve će, kako je najavila Ilić, narednih dana predati nadležnima. Ukoliko ne budu reagovali, obratiće se, navodi, višim instancama, te prijaviti eventualnu zloupotrebu službenog položaja i nereagovanje.

Imala je poruku i za građane, od kojih je zatražila da se uključe u “zaštitu svog grada i svojih ljudskih prava”:

“Jer ovde se ne radi samo o trovanju pasa koje je po zakonu krivično delo, ovde se radi i o pravima ljudi na slobodno i bezbedno kretanje, na zaštitu dece, životne sredine, ali i o poštovanju i vladavini zakona”.

Ilić je podsetila da psi koji su, kako je istakla, umirali u najgorim mukama uopšte nije ni trebalo da budu na ulici da je imao ko da spreči i kazni vlasnike koji su ih ostavili na ulici.

“Ali, nažalost, to se ovde ne sankcioniše. I zbog toga nedužne životinje ispaštaju. Jedni ih izbacuju na ulicu a drugi truju. I jedni i drugi prolaze nekažnjeno“ – kazala je.

Na kraju svog govora pročitala je deo imena ubijenih pasa, te poručila: “Stop trovanju Mitrovice!”.

Nakon što su se članovi udruženja i građani sa transparentima okupili na Trgu Braće Milić, uputili su se do centralnog dela grada, protestnom šetnjom, do spomenika Knezu Lazaru.

“Neznanje + ignorizacija = katastrofa”; “SOS”; “Da li je postavljanje otrova na javne površine krivično delo?”; “Hoću da se odgovorni pronađu i kazne”; “Hoćemo sredinu bez otrova”; “Nismo bezbedni”; “Zašto me učite da je rešenje problema otrov?” – bile su samo neke od poruka sa transparenata.

Osim zamenika predsedavajućeg Skupštine opštine Severna Mitrovica, Skendera Sadikua, skupu nisu prisustvovali drugi predstavnici lokalnih samouprava. Prisustvovao je i lider Srpskog opstanka Aleksandar Arsenijević.

Fotografije: Sunčica Andrejević

1L4A7883
1L4A7890
1L4A7937
1L4A7907
1L4A7881
1L4A7912
1L4A7939
1L4A7931
1L4A7935
1L4A7899

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *