Portal Gazeta Express objavio je 8. decembra tekst sa naslovom „Stano naveo nekoliko detalja o nacrtu Statuta Zajednice: To je novi, uravnotežen i evropski predlog“.

U nastavku teksta navodi se da je portparol EU Peter Stano rekao je da je nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom koji je predstavljen stranama u procesu dijaloga u Briselu „uravnotežen i evropski“.

„Što se tiče nacrta statuta Zajednice srpskih opština, možemo samo da podsetimo da je novi izbalansirani evropski predlog za formiranje Zajednice opština relevantnim partnerima predstavio EUSR za dijalog Beograda u Prištini tokom posete Prištini i regionu krajem oktobra, a zatim se o tome razgovaralo sa obe strane tokom sastanka sa lidera na marginama Evropskog saveta“, rekao je on.

Iako u Gazetinom naslovu deluje da je Stano izneo detalje koji do sada javnosti nisu bili poznati u vezi sa novim nacrtom statuta, Stano je zapravo samo ponovio poruku koju je prethodno uputio javnosti Žozep Borel, 26. oktobra, nakon neuspelih razgovora srpskog predsednik Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

„A da bismo pomogli dvema stranama da se dogovore, svi zajedno smo izneli novi evropski, ozbiljan i izbalansiran predlog za osnivanje ove Zajednice opština…“ – naveo je tada Borel.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *