Deo srpskog civilnog sektora i medija sa Kosova uputio je danas, na konferenciji za medije u Prištini, šest zahteva za poboljšanje odnosa između Vlade Kosova i srpske zajednice.

Zahtevi su upućeni nakon najnovije odluke Centralne banke Kosova o evru kao jedinoj valuti na Kosovu, akcija Kosovske policije u srpskim sredinama, odnosno zatvaranja srpskih privremenih opštinskih organa, kada su tokom jedne od ovih akcija kosovski policajci pretresli i Dom kulture, na kratko zaplenili njihov automobil i opremu, te ih sprečavali u obavljanju posla. Ovome je prethodila akcija policije u Prištini kada je zatvoren Centar za zajednice kada su privedeni zdravstveni radnici koji su preostalim Srbima u ovom gradu i drugim manjinskim zajednicama pružali medicinske usluge. Tada je Centar za mir i toleranciju optužen javno od strane kosovskog ministra unutrašnjih poslova Dželjalja Svečlje da nije „poštovala važeće zakone“ o radu NVO.

Centar za mir i toleranciju (CPT), Radio Goraždevac, Komunikacija za razvoj društva (CSD), Nova društvena inicijativa (NSI), NVO Aktiv i Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC), ocenili su da se radi o direktnim napadima na civilno društvo i kršenja medijskih sloboda.

U nastavku prenosimo zahteve:

SHQ

ENG

“Svi potezi bez prethodnog rešavanja statusa ZSO su i biće smatrani eskalirajućim, stoga Vlada Kosova treba hitno da se posveti rešavanju statusa i formalizaciji ZSO i obustavi sve druge poteze usmerene na otežavanje rada srpskih institucija na Kosovu pre nego im obezbedi alternativu u vidu ove međunarodne obaveze Kosova”.

“Vlada Kosova bi trebalo da se uzdrži od unilateralnih akcija u pitanjima koja su uređena ili pregovarana u okviru EU dijaloga, posebno onda kada te odluke imaju diskriminatorni efekat koji je posledica neosetljivog pristupa pitanjima koja se tiču zajednice kosovskih Srba. Naročito, Vlada bi trebalo da započne uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom kao okvira za samoupravljanje kosovskih Srba”.

“Kako bi se osigurala doslednost i efikasnost dijaloga, važno je da vlada prepozna i deluje na osnovu konkretnih problema koje iznose predstavnici srpske zajednice, te da redovno izveštava javnost o merama i akcijama preduzetim u svrhu rešavanja tih problema”.

“Kako bi se osigurala transparentnost i autentičnost dijaloga između Vlade Kosova i srpske zajednice, važno je da sastanci s predstavnicima civilnog društva budu otvoreni za medije. Ova mera pomaže u sprečavanju političke manipulacije i osigurava da informacije o problemima i potrebama srpske zajednice budu dostupne široj javnosti”.

“Predstavnici Vlade Kosova svojim izjavama i javnim nastupima često stvaraju atmosferu koja podstiče povišene etničke tenzije. Takođe, treba prestati da se predstavljaju kao najbolji poznavaoci toga šta je dobro ili loše za srpsku zajednicu, kao i šta ta zajednica zapravo želi. To je posebno neophodno dok god vlada nema člana kabineta koji predstavlja srpsku zajednicu i koji je izabran uz poštovanje mehanizama podele moći”.

“Mediji treba da rade na smirivanju tenzija, preispituju odluke vlade, izbegavaju govor mržnje, senzibilno izveštavaju o nevećinskim zajednicama, te da na albanskom jeziku informišu većinsko stanovništvo o uticaju odluka na srpsku zajednicu, uz konsultacije sa kolegama iz medija na srpskom jeziku”.

Konferencija je održana u Evropskoj kući. U nastavku pogledajte video.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *