Alternativna Internet stranica jednom nedeljno objavljuje tekstove iz časopisa “Ženski pokret” koji je javnosti dostupan u digitalizovanoj građi kolekcije Narodne biblioteke Srbije. Tekstove prenosimo u izvornom obliku, bez izmena u gramatici, interpunkciji i terminima. Danas čitajte tekst “ Srpkinje i Opštinski izbori” iz izdanja lista od juna 1920. godine.

***

Ne znamo ni sami treba li konstatovati sa revoltom, bolom ili sažaljenjem da je takozvana centralna vlada dopustila da je pokrajinske vlade preteknu i u rešavanju ženskog pitanja.

Doista, čudna je sudba ove naše srpske žene. Ostala je sama, nezaštićena, nepripremeljena, da vodi najtežu borbu koju rat može nametnuti, borbu sa neprijateljem koji je poseo zemlju i uvukao se u svaku kuću, u svaku najskriveniju odaju. Ona je iz te mučne borbe izašla kao pobednik. Ishranila je zemlju otimajući svaki zalogaj, očuvala je decu, ognjište i ime; dokazala je hiljadostruko da je jednaka i po junaštvu sa mužem i bratom. To joj priznadoše svi, i pozvani i nepozvani. Ali oni koji sede u našoj vrhovnoj upravi ne priznadoše joj to nikad. Naša vlada, posle svega toga, mirno posmatra kako su pokrajinske vlade Hrvatske i Slovenačke proglasile svoje žene za ravne sebi i pustile ih na opštinske izbore, međutim, ona neprestano veruje da tome kod nas još nije vreme.

Žalosno je da se naša vlada nije osetila pobuđenom da ona prva oda priznanje svojoj ženi i posle tako junački izdržane borbe otkloni onu uvredu i nepravdu koju joj je zakon nanosio; ali je nečuveno i neshvatljivo da se ona nije prenula ni onda kada je to učinjeno u dvema pokrajinama ove iste zemlje, Hrvatskoj i Slovenačkoj.

Društvo za Prosvećivanje Žene i Zaštitu Njenih Prava sprovelo je povodom ovog preko Ženskog Narodnog Saveza svoj ogorčeni protest upućen Predsedniku Vlade i Predsedniku Parlamenta. Protest su potpisala sva ovdašnnja ženska udruženja a njihove predstavnice su ga odnele lično gospodi predsednicima. Gospodin Predsednik Vlade čak nije ni znao da su u Hrvatskoj žene učestvovale u izborima i reče da će se, kad je tako, morati učiniti nešto i kod nas. Kada je najazad delegacija zamolila Gospodina Predsednika da taj protest sprovede Ministarskom Savetu, Gospodin je obećao da će to učiniti, ali je izjavio da će lično on ostati protivan da se našoj ženi dopusti učešće u opštinskim izborima, jer on ne želi da naše majke siđu sa amvona i uđu u tu prljavu gomilu i prljavu borbu!!! (bez komentara).

Gospodin Predsednik Skupštine, gospodin napredih ideja i šireg vidika, pokolonio je delegaciji malo više pažnje i vremena. Obećao je da će stvar izneti pred Parlament i da će opravdane zahteve naše žene braniti u svakoj prilici.

Društvo za Prosvećivanje Žene i Zaštitu Njenih Prava očekuje da će mu G.G. Predsednici odgovoriti direktno ili preko Saveza na podnetu predstavku i smatra da je neprirodno da odgovor ne bude povoljan, s toga se neće da upušta u nagađanja kako je ovaj protest primljen od celokupne vlade i parlamenta; ali ako Društvo taj odgovor ne dobije, ono će najzad uvideti da je precenjivalo uvićavnost, savremenost i dalekovidost većine naših političara i činiće u odbranu ženskih prava sve što mu dužnost nalaže, pa ma to bili protestni zborovi, mitinzi i demonstracije.

***

Ostale tekstove iz ove rubrike pročitajte u nastavku:

Udruženje nastavnica srednjih i stručnih škola

Žensko pravo glasa

Zašto tražimo ženska prava? Žena i politika

Najzad

Uzalud

Prvi tekstovi Ženskog pokreta: Prava žena pred zakonom 1920.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *