Danas se obeležava Međunarodni dan žena ili kolokvijalno 8. mart.  Nastao je iz aktivnosti ženskog radničkog pokreta početkom 20. veka u Severnoj Americi i širom Evrope, a ustanovila ga je Socijalistička internacionala u Kopenhagenu 1910, u čast pokreta za ženska prava i izgradnje podrške za ostvarivanje opšteg prava glasa za žene.

Međunarodni dan žena prvi put obeležen je u Austriji, Danskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj i to 19. marta, gde je više od milion žena i muškaraca prisustvovalo skupovima.

Tokom 1913. i 1914, Međunarodni dan žena je, prema podacima “UN Women” postao mehanizam za protestovanje u Prvom svetskom ratu. Osmog marta ili oko tog datuma žene su održavale skupove kako bi protestovale protiv rata ili izrazile solidarnost sa drugim aktivistima.

Žene su u Rusiji su 8. marta po Gregorijanskom kalendaru 1917, prema podacima iste organizacije, počele da protestuju i štrajkuju za „Hleb i mir“.

Ujedinjene nacije su 8. marta 1975. počele zvanično da obeležavaju Međunarodni dan žena.

“70 odsto žena doživelo neki oblik nasilja”

Prema najnovijem izveštaju OEBS-a o nasilju nad ženama i devojčicama sprovedenom tokom 2018. u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi 70 odsto žena doživelo je neki oblik nasilja od svoje 15 godine.

Od ukupnog broja intervjuisanih žena, 45 odsto njih iskusilo je barem jedan oblik seksualnog uznemiravanja od 15. godine, dok je 21 odsto žena iskusilo fizičko, seksualno ili psihičko nasilje tokom detinjstva.

Istraživanje OEBS-a sprovedeno je, između ostalog, na teritoriji Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, centralne Srbije i Kosova i Metohije.

Intervjuisano je preko 15.000 žena od 18 do 74 godina.

Neke od žena danas, ipak, ne slave, već marširaju – u Beogradu i Prištini, upućujući još jednom na, i posle toliko godina borbe, sopstveni neravnopravni status u društvu.

Srećan Osmi mart!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *