Foto: Srbija danas

„VELIKA POBEDA NAD KURTIJEVOM DIKTATUROM: Oglasila se SPC, doneta odluka u vezi NAJVEĆE srpske svetinje na Kosmetu“ – glasio je naslov portala Srbija danas od 20. marta. Naslov je, međutim, pristrasan i tendenciozan, jer ne odražava širu sliku situacije. Nedostatak informacije o ulozi kosovskog premijera Aljbina Kurtija dodalo bi više konteksta i potpunosti tekstu.

Tekst u nastavku portala Srbija danas pruža širi kontekst i detalje u vezi sa donošnjem odluke u vezi sa zemljištem manastira Visoki Dečani.

Dok naslov naglašava subjektivnu interpretaciju kao „pobedu nad Kurtijevom diktaturom“, tekst se više bavi objašnjavanjem procesa koji su doveli do donošenja ove odluke, sudskih procesa, političkih okolnosti i istorijskih podataka u vezi sa manastirom.

Tekst ne pruža eksplicitnu podršku naslovu, već objašnjava kompleksnost situacije i detalje koji su prethodili konačnoj odluci o upisu imovine manastira i bavi se više objektivnim i faktografskim aspektima.

Iako tekst pruža dodatne informacije i kontekst, naslov se čini više pristrasnim i tendencioznim, a tekst ostaje neutralniji i objektivniji u svojoj analizi.

Sa druge strane, dok Srbija danas u naslovu ocenjuje da se radi o pobedi na Kurtijevom „diktaturom“, u čitavom tekstu nema informacije ko je zapravo naložio upis zemljišta u katastar, odnosno da je to učinila kosovska vlada na čelu sa Aljbinom Kurtijem, a ne druge i prethodne vlade na čelu sa drugim premijerima.

Podsetimo, Katastarskoj agenciji Kosova kosovska vlada na čelu sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem naložila je 19. marta da sprovede odluku Ustavnog suda o zemlji manastira Visoki Dečani.

Odluka o upisu u katastar doneta je gotovo osam godina nakon njenog donošenja, kao ispunjenje preduslova za učlanjenje Kosova u Savet Evrope, ali i kao pritisak međunarodne zajednice.

Ipak, kosovski premijer je istakao da mu se odluka Ustavnog suda i dalje ne sviđa, da i dalje smatra da je ona „nepravedna“ i „štetna“ i da stav o tome neće menjati.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *