„E, PA KURTI, NEĆE BITI PO TVOME! Srbija odgovorila ŽESTOKO, postavljeni montažni objekti na prelazima prema Kosmetu“ – glasio je naslov portala Srbija danas od 12. marta.

Izveštavajući o odluci banke Poštanske štedionice da u blizini prelaza između Kosova i centralne Srbije postavi mobilne kontejnere u kojima su ekspoziture pomenute banke, Srbija danas iskoristila je propagandistički naslov.

Prvi deo naslova upućuje na to da „neće biti“ po volji kosovskog premijera Aljbina Kurtija. Drugi deo naslova upućuje na to da je Srbija „žestoko“ odgovorila.

Kada rasčlanimo naslov do čega dolazimo? Srbija je ta koja je našla rešenje.

Ipak, naredno pitanje je – da li se i šta promenilo postavljanjem mobilnih ekspozitura?

Iako su one postavljene, odluka Centralne banke Kosova o zabrani svih ostalih valuta na Kosovu osim evra je i dalje na snazi, odnosno srpski dinar se i dalje ne transportuje na Kosovo, kako je to do kraja januara bio slučaj.

Da li je odgovor žestok?

Postavljanje mobilnih kontejnera zaista ukazuje na konkretne korake koje je Srbija preduzela u odgovoru na situaciju.

Sa druge strane, činjenica je da će građani sa Kosova koji imaju primanja iz budžeta Republike Srbije svakako putovati, jer su mobilne ekspoziture gotovo u neposrednoj blizini gradova u kojima su inače podizali novac od stupanja na snagu CBK-a.

Odgovor se opisuje kao „žestok“, ali je takođe važno napomenuti da je rešenje koje Srbija pruža takođe praktično i logistički, ali ne rešava osnovni problem zabrane korišćenja dinara na Kosovu.

Zato, uprkos intenzitetu „reakcije“, rezultati možda nisu tako dramatični kao što naslov implicira.

Takođe, naslov nije neutralan, već je sastavljen tako da prenese određeni politički stav i emocionalni naboj.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *