“Spisateljica”: Strast u životu i u delu

Kako spisateljica piše svoje delo? Kako gradi likove? Da li je svaki lik deo spisateljice i zapravo ona? Kada cepa listove, da li cepa svoje delo, ili svoju dušu? Da li tako uništava ili ponovo stvara svoje likove? Da li njeni emotivni “repovi” imaju veze sa onim o čemu piše? Za koga piše? Za sebe ili i za druge? Ima li dela ako ono ne ugleda svetlost javnosti?

Koreodrama “Spisateljica” odgovara na ova i mnoga druga pitanja, ali pre svega odslikava proces stvaranja.

“Sam proces pravljenja predstave, pisanje koncepta i osmišljavanje likova i uloga i scenosleda dešavanja je proistekao iz mog ličnog iskustva, jer sam želeo da predstavim šta znači stvarati, generalno umetnost, jer sam glumac po zanimanju, pedagog i reditelj. Želeo sam da prikažem kako izgleda stvaralački proces”, kaže reditelj Stefan Milikić.

I to bi bio samo jedan deo predstave. Drugi deo se ticao pesama koje su pisali mladi pisci koji su u okviru drugog festivala književnosti ZaNa pohađali radionice kreativnog pisanja.

“Napisali su određene sadržaje koje sam imao priliku da pročitam. To je bilo dovoljno da uklopim ceo koncept, da glavna junakinja bude spisateljica, da ona stvara roman koji govori o njoj, a po mom ličnom iskustvu, uvek se kreće od sebe, kako se ti osećaš u tom trenutku… To posle razvija razne stvari i priče. I glavni motiv je bio taj, da prikažem stvaralaštvo jedne žene koja je spisateljica po struci, koja kreće od svog ličnog problema, a to je kao što smo mogli da vidimo nekakav muškarac u kojeg je ona bila strasno zaljubljena. Njihova veza više ne postoji, ali ona, krećući u pisanje, kreće prvo od muškog lika, kojeg odbacuje, jer shvata da ne može od njega da krene, jer joj on ne odgovara ni po čemu”, objašnjava Milikić.

Glavni lik – spisateljicu – igra Gala Šalipur. Njen odnos sa muškarcem je hladan, težak, strastven samo sa njene strane. Upravo se u ovom delu koreodrame kostimograf Stevan Božanović poigravao sa kostimom muškarca kojeg i tumači, noseći odeću koja se u javnosti ne percipira kao univerzalna za muškarca.

“Dobili smo jednu mešavinu, zbunjen i konfuzan početak, kao što i jeste svako stvaralaštvo. Ideš intuitivno i ništa ne znaš šta se dešava, onda krećeš da odbacuješ sve što ti ne treba, da bi potom, kroz pisanje došao do samog sebe. U ovom slučaju spisateljica dolazi do same sebe”, dodaje Milikić.

Ispred spisateljice iskače devojčica koja je nalik spisateljici, a koju tumači Tara Tomašić. Ona se ponaša kao spisateljica, imaju istu gestikulaciju i upravo ona postaje glavna junakinja spisateljičinog dela. Kada je usavrši i oslobodi u potpunosti, spisateljica joj pridodaje muškaraca kojeg tumači Vladimir Čubrilo s kojim lik započinje ljubavnu vezu.

Prvobitno je muškarac dominantan, potom devojka preuzima vođstvo koja daje impuls muškarcu. Izjednačavaju se. Međutim, spisateljica odlučuje da dalje “zamrsi” stvari. Zaljubljuje se u svoje likove, pokušava da ih uzme za sebe.

Ono što iz čitave koreodrame svakako proističe jeste strast – ona prema voljenoj osobi, ali i strast prema stvaranju dela i samom delu.

“Međutim, kao i svako umetničko stvaralaštvo, mi ne možemo da ga zadržimo za sebe, jer sebičnost nije odlika umetnosti, već ga moramo pustiti, ili ubiti” – kaže Milikić.

Na kraju, svoje likove spisateljica uništava, jer ne može da ih menja kroz pisanje i želi da krene od početka ili nastavi dalje:

“Ono što je ostavljeno svakom pojedinačnom gledaocu je da on/ona zatvori tu priču, odnosno dodatno otvori tu priču, da je živi, da ima svoj nekakav doživljaj”.

Veliku inspiraciju za te stvari sam našao u nekim značajnim književnim delima, poput Sitničarnica Kod srećne ruke… Govori o jednoj univerzalnoj ljubavi prema književnosti i nas kao čitalaca koji se srećemo unutar književnosti na raznim mestima, to je slučaj i sa ovim delom (koreodramom, prim. aut.)

Fotografije: Sunčica Andrejević

IMG_2214
IMG_22200
IMG_22333
IMG_22300
IMG_2238
IMG_22877
IMG_2265
IMG_2236
IMG_4908
IMG_22855
IMG_2314
IMG_2230
IMG_2233
IMG_2361-2

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *