Prvi potpredsednik kosovske vlade, Besnik Bisljimi, saopštio je 6. januara da je Španija priznala kosovski pasoš.

Korisnici društvenih mreža i pojedini srpski mediji izrazili su sumnju u istinitost ove informacije. Utvrdili smo da je Bisljimijeva tvrdnja tačna.

„DG Home je saopštio da sada čak i Španija priznaje pasoše Republike Kosovo. Tako da možemo putovati bez viza u ovu zemlju. Dok je bezvizni režim počeo 1. januara, Španija je destinacija koja je dodata zemljama šengenskog prostora u koje možemo putovati kroz liberalizaciju, gde je ranije prepreka bilo nepriznavanje našeg pasoša“ – naveo je Bisljimi u svojoj jučerašnjoj objavi na Fejsbuk nalogu.

„Građani Kosova sada mogu da putuju u Španiju. Na osnovu obaveštenja država članica EU do 5. januara 2024. godine, Kraljevina Španija priznaje obične pasoše Republike Kosova od 1. januara 2024. godine“ – poručila je i kosovska ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala Švarc na Tviteru.

„U međuvremenu, uoči 16. godišnjice nezavisnosti, Španija se pridružila državama Evropske unije koje priznaju pasoš Kosova“ – poručio je večeras i kosovski premijer Aljbin Kurti na svom zvaničnom Fejsbuk nalogu.

Na društvenim mrežama, uključujući i različite Telegram kanale pojavila se tvrdnja da se radi o dezinformaciji, te da tvrdnje kosovskih zvaničnika nisu tačne. Identično je bilo i na Tviteru.

„Nije tačno! Dezinformacija“; „Lažna informacija“ – bili su neki od komentara. Korisnici društvenih mreža koji su sumnjali u istinitost informacije uglavnom su upućivali na to da se radi o informaciji koju nisu potvrdili međunarodni, odnosno španski izvori.

Sumnju su izrazili i pojedini srpski mediji. „Bisljimi tvrdi: Španija priznala kosovske pasoše“ – naslov je Blica.

„KURTIJEVE VLASTI TVRDE: Ova zemlja je priznala tzv. kosovske pasoše?!“ – naslov je portala Srbija danas. 

Međutim, utvrdili smo da je Generalni direktorat za migracije i unutrašnje poslove Evropske komisije objavio dokument u kojem se potvrđuje da je Španija priznala, kako se navodi, obične kosovske pasoše.

„Španija od 1. januara 2024. priznaje obične pasoše koje izdaje Kosovo. Ova promena ni na koji način ne predstavlja zvanično priznanje Kosova kao nezavisne države“ – navodi se u ovom dokumentu.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *