„ŠOKANTNA IZJAVA ĐILASA: Ujedinićemo se sa Albanijom i Kosovo će pripasti Albaniji (VIDEO)“ – današnji je naslov portala Srbija danas. Ovakav naslov je, međutim, klasičan primer manipulativne tehnike u novinarstvu poznate kao klikbajt – korišćenje senzacionalnog naslova kako bi se privukli čitaoci. Šta je senzacionalno u ovom naslovu? Nije precizirano da se radi o Milovanu Đilasu, dok bi za većinu čitalaca svakako prva asocijacija bila da se radi o Draganu Đilasu.

Namerno ili ne, Srbija danas ne precizira u svom naslovu da se radi o Milovanu Đilasu (1911-1995), nekadašnjem političaru, ali i jugoslovenskom disidentu.

Sa druge strane, s obzirom na trenutne političke tenzije i pitanje članstva Kosova u Savetu Evrope, Srbija danas lako može da privuče čitaoca da klikne na naslov koji sugeriše na ujedinjenje Kosova i Albanije.

Dodatnu dimenziju daje i kontekst lokalnih izbora u Srbiji, gde Dragan Đilas ima značajnu ulogu kao lider jedne od opozicionih stranaka.

Međutim, tek klikom na vest Srbije danas, čitaoci mogu da se uvere o kom Đilasu se zapravo radi.

Sa druge strane, i izjava koja se pripisuje Milovanu Đilasu u naslovu navodi na pogrešan zaključak, jer se već u nastavku ispostavlja da Đilas govori o ujedinjenju Kosova i Albanije, ali u sastavu Jugoslavije odnosno šire „Balkanske federacije“ koja bi, kako mediji prenose – uključivala Albaniju, Bugarsku, Rumuniju, i Grčku.

Ovaj sadržaj je finansirala Evropska unija. Ovaj sadržaj je isključiva odgovornost partnera i ne odražava nužno stavove Evropske unije.

Ovaj sadržaj je podržao CFI – Développement Médias. CFI zadržava svoju autonomiju od izrade ovog sadržaja. 

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *