For English click HERE

Per versionin ne gjuhen shqipe shtypni KETU


Sanjamo/maštamo/nadamo se. Snovi su deo našeg tajnog života. Često izazivaju neprijatna osećanja, neki su i neispunjeni. “Slomljeni snovi” su za Tonija Ostojića inspiracija za ciklus radova i istoimenu izložbu koja je pred vama.

“Slomljeni snovi, jer su posvećeni snovima koji su doneli razočaranje i nezadovoljstvo, ili čak onim snovima koji nisu ostvareni. Moji slomljeni snovi su bili deo inspiracije za ovaj likovni ciklus, ali generalno reč je o slomljenim snovima čoveka kao bića, a ne mene kao pojedinca,” kaže autor.

Miljana Dunđerin

Objektivan pristup emocionalnim preokupacijama, cink ploča kao osnovni medijum nad kojom je izvršeno “umetničko nasilje”, na kojoj se nalaze otisci sećanja. “Taj postupak je ekvivalentan trajnom oštećenju, u korelaciji sa savremenim društvom” – navela je u recenziji direktorica Privatnog kulturnog centra “Akvarijus”, Miljana Dunđerin.

“Hteo sam da iskoristim više grafičkih tehnika u ovom ciklusu, jer sam po vokaciji grafičar. Iz sveta tradicionalne grafike koristio sam tehnike akvatinta, bakropis, mecotinta, suva igla, kao i kombinovanje svih tehnika odjednom. Pored tradicionalnih tehnika u grafici, uradio sam i nekoliko dela koja su rađena modernom digitalnom metodom, a u delima koja su realizovana na slikarskom kartonu sam koristio tehniku rada akrilnim bojama,” objašnjava Ostojić.

Ako prelistate katalog, shvatićete da svaki rad nosi isti naziv, a da je jedina razlika u brojevima u opisu. Ovo ne iznenađuje, jer se radi o istom likovnom ciklusu koji je povezan, a radovi su numernisani hronološki, prema njihovom nastajanju, od prvog ka poslednjem.

A ako koračate virutelnom galerijom od rada do rada, možda ste već shvatili koji vam je omiljen. Autor ipak kaže da ne bi mogao da izdvoji nijedno delo iz ovog ciklusa: “Jer svi oni zajedno čine jednu celinu.”

Trenutno radi na novom ciklusu.

Toni Ostojić

“Sada sam u fazi izrade skica i priprema ploča za dalji rad. Za sada bih mogao da kažem da će ovaj ciklus biti sastavljen isključivo od grafika. Više o tome bih mogao da otkrijem kada radovi budu pri kraju,” dodaje.

Kada govorimo o Ostojićevim radovima, morali bismo da se vratimo i u prošlost. Njegovo prvo grafičko delo nastalo je 1998. godine, na Grafičkoj koloniji u Subotici kada je imao svega šest godina. Na koloniji je učestvovao zahvaljujući svojoj majci, Sonji Spiroskoj-Ostojić, koja je takođe bila učesnik:

“Tada sam po prvi put uspeo da se sretnem sa grafikom i odmah sam prepoznao da je to nešto čime bih voleo da se bavim. U to vreme je nastalo moje prvo grafičko delo. Organizatori su prepoznali moj trud i veliko interesovanje i odlučili su da me uvrste kao ravnopravnog učesnika na likovnoj koloniji, a samim tim sam postao i najmlađi učesnik ove kolonije.”

Hajde da se vratimo na sadašnjost. Pandemija virusa. Korona i kreativnost?

“Kreativnost ne gubi na značaju, jer je to bitan faktor, nešto što se trudim da primenjujem svakog dana. To je način mog izražavanja i deo mog svakodnevnog života,” kaže autor izložbe.

Kako kao umetnik doživljava karantin?

“Kao umetnik ne doživljavam ovu situaciju kao neki veliki šok i mislim da će se većina kolega koji se bave ovim poslom složiti sa mnom, jer smo na neki način, navikli na sve ovo, svakodnevno provodeći vreme u ateljeu,” odgovara i dodaje:

“I pre pandemije smo bili izolovani u prostorijama sa svojim likovnim delima, radeći i stvarajući. Na mene ne ostavlja neke velike posledice, jer imam svoju zanimaciju i ciljeve na kojima radim. U svakom slučaju, nadam da će situacija sa virusom biti završena što pre i da će ljudi moći da se vrate svakodnevnom, normalnom životu.”

Poslušajte naš razgovor i šta je poručila recenzentkinja Miljana Dunđerin:

Izložba je organizovana u okviru projekta “ArtCult”, u saradnji sa Privatnim kulturnim centrom Akvarijus, a koji je podržao UNMIK.

Ciklus izložbi ima za cilj da predstavi savremeno stvaralaštvo likovnih umetnika različitih nacionalnih zajednica, različtiih generacija i različitih stilsko-poetskih opredeljenja koji žive i stvaraju na Kosovu i u regionu.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *