Srpski književnik, proučavalac književnosti i profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, Slobodan Vladušić, gostuje sutra u Privatnom kulturnom centru “Akvarijus”.

Razgovor sa Vladušićem koji počinje u 20 časova – organizuje se povodom njegovih novih knjiga Veliki juriš i Кnjiževnost i komentari vodiće pisci i književni kritičari Aleksandar Dunđerin, Žarko Milenković i Marko Tošović.

Posetioci će biti u prilici da nove Vladušićeve knjige nabave po sniženim cenama. Ulaz je slobodan, a rezervacije, kako ističu iz Akvarijusa – poželjne.

O Slobodanu Vladušiću

Slobodan Vladušić rođen je 1973, u Subotici i jedan je od retkih univerzitetskih profesora u Srbiji koji živi i deluje u skladu sa idejom kako se intelektualcem može nazvati samo ona ličnost koja ima moralni refleks na sve društvene pojave, bez obzira na rizik i eventualno stradanje. Dao je veliki doprinos izučavanju kulture i literature i najviše je u prve dve decenije 21. veka obogatio srpsku teorijsku i filozofsku misao, pre svega delima Crnjanski, megalopolis i Кnjiževnost i komentari.

Pored knjiga teorijske proze, Slobodan Vladušić je i autor tri romana. Svojim debitantskim ostvarenjem, romanom Forvard (Stubovi kulture, 2009), u značajnoj meri je osvežio srpsku književnu scenu i pokazao da ona može da ide u korak sa savremenom (post)humanističkom misli koja je ispisala neke (nove) velike teme, primerene duhu epohe. Mi izbrisani (Laguna, 2013) je sajber roman u kome se ukrštaju virtuelni svet (izgrađen po motivima Second Life) i realni svet koji reprezentuju jedan odvratan ali istinit događaj koji se zbio u Subotici, malo sirovih erotskih scena i na kraju reflektor koji sve to osvetljava, a to je Кosovo. Roman Veliki juriš (Laguna, 2018) pokušaj je da se u strukturu istorijskog romana (o Prvom svetskom ratu) interpolira žanr krimi romana.    

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *