Emotivna zaostavština: Slike kojih više nema i harmonija prirode

U Galeriji Fakulteta umetnosti u severnom delu Mitrovice u sredu je otvorena posthumna izložba profesora Hilmije Ćatovića.

Izložba “Priroda – božansko poreklo harmonije” sadrži slike nastale od 1999. do 2017. godine.

“Što se tiče odabira slika, to je bilo jako teško uraditi” – kazao je sin pokojnog Hilmije Ćatovića, Ervin Ćatović – profesor na Fakultetu umetnosti.

“Te 1999. godine mi smo kao i mnogi izašli iz Prištine i pritom ostavili iza sebe svoju prošlost, svoje korene, svoju i materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu i mnogi od nas i nešto još vrednije. Tada je mom ocu ostalo oko 157 slika velikih formata u ateljeu na Akademiji koju smo imali u jednoj zgradi”, kazao je.

Tako je Hilmija Ćatović ostao bez svojih slika, za šta njegov sin pojašnjava da se nije radilo samo o materijalnoj vrednosti, već i emotivnoj, ali i nestaloj vrednosti za kulturnu baštinu Kosova i savremenu umetnost Kosova.

EH0A1589
Ester Zajmi Milentijević, Ervin Ćatović, Nevena Popović

“Jer to je bio period slika od 1955. do 1999. godine. To su bili veliki formati, značajni, figuracija, soc-realističke teme, sve ono što je tada obeležavalo Kosovo i što je mom ocu napravilo bogatu karijeru sa mnogo nagrada i to je na kraju država Srbija znala da ceni i dobio je pred kraj života nacionalno priznanje – nacionalnu penziju istaknutog umetnika” – kazao je.

“Međutim, kažem, do tih slika nikada više nismo mogli da dođemo. U jednom momentu smo shvatili da one nisu uništene, da negde vise i ovo što vidite ovo je nastalo samo od 1999.” – kazao je Ćatović, pojašnjavajući da nije mogao zbog situacije na prelazima da dopremi slike velikih formata.

Zato je, kaže, ova izložba “skromni odabir” manjih formata slika nastalih od 1999. do 2017. godine.

“Da je moj otac večeras živ, sigurno bi bio presrećan, jer su ovde ljudi koji to znaju da cene, ali moram vam reći da ostaje u meni jedan gorak ukus svega ovoga”, kazao je prof. Ćatović.

Podseća na reči svojeg oca – “Neka su Ervine slike, neka samo ide na bolje”, ali i da on ne vidi da je bolje, te dodaje da je izložba otvorena “sa gorčinom na situaciju u kojoj se nalazimo”.

“I sve ovo ima jedan gorak ukus svakodnevice” – kazao je, dodajući da bi voleo da su vremena drugačija i da su i jubilej fakulteta i izložba na drugačiji način obeleženi.

Nevena Popović je ispred Fakulteta umetnosti podsetila na značaj Hilmije Ćatovića za Fakultet umetnosti.

Ćatović je jedan od osnivača kako prištinskog Univerziteta tako i Akademije likovnih umetnosti koja je kasnije dobila naziv Fakultet umetnosti.

Njegova biografija govori o tome da je bio izuzetno produktivan kako kao umetnik, tako i kao pedagoški radnik.

Profesor Ćatović je radio na nekoliko fakulteta umetnosti, u svojstvu gostujućeg profesora, a bio je i osnivač Udruženja likovnih umetnika Kosova i Metohije na čijem je čelu bio dugi niz godina u svojstvu predsednika. Vodio je i SIZ kulture Kosova i Metohije u svojstvu pokrajinskog sekretara.

Izlagao je na 70 samostalnih i više od 300 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Autor je mnogih projekata, spomenika, mozaika i murala. Bio je član ULUS-a i SULU-a. Dela Hilmije Ćatovića nalaze se u mnogim svetskim muzejima, galerijama i privatnim zbirkama.

Izložba je otvorena do 28. juna.

Fotografije: Sunčica Andrejević

1L4A1740 (2)
1L4A16633
1L4A1678898
EH0A16211
1L4A1711
EH0A1601
1L4A1667 (2)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *