Fotografije: Sunčica Andrejević

“Rad i samo rad i tako mogu da očekuju neki uspeh” – poručio je slikar Branislav Bane Ilić mladim umetnicima.

“Samo rad i rad, ništa više. Ne smeju da se uobraze ako im neko kaže da su dobri slikari i da ostanu na tome i da se time hvale” – bio je nastavak njegove poruke u razgovoru sa novinarima na ovonedeljnom otvaranju njegove izložbe u Studentskom klubu, u Kosovskoj Mitrovici.

Branislav Bane Ilić se slikarstvom bavi decenijama i gotovo čitav svoj život. I dalje stvara, a neretko i zajedno sa svojim sinovima, takođe slikarima – u svom malom ateljeu u Zvečanu. Inspiraciju, kaže, nalazi u svakodnevici.

“Razmišljanja, čujem nešto i to je osnova, od toga onda nešto stvaram. Svakodnevno nešto radim” – kaže.

1L4A1740
Branislav Ilić

Nije onda ni iznenađenje što su na izložbi izložene desetine radova – akvareli i pejzaži.

Akvareli su ono što je Ilićeva slikarska tradicija, a kroz pejzaže slikarskim radom obeležava sredinu u kojoj živi i radi – kazao je profesor Velimir Matanović.

Profesor Matanović podsetio je na to da je Ilić bio i učenik čuvenog slikara iz Peći, Vladimira Vlade Radovića, koji je osnovao tada važnu školu primenjenih umetnosti u Peći koja je, dodao je Matanović – u to vreme bila na nivou bilo koje akademije umetnosti.

1L4A1739
Velimir Matanović

Matanović je dodao da dugo prati Ilićev rad, te da je “njegov rukopis nepromenljiv” u kontekstu tematike i tehnike.

“Struktura njegovih akvarela je ‘sukob’ toplog i hladnog, mekog i tvrdog, lirskog i nežnog. Akvareli su ponekad barokni, razigrani. Glavna uloga njegovih akvarela i slika je boja kojom vlada, koju dobro oseća i što je najbitnije on je dobar crtač, jer je u osnovi akvarela i slikarstva – crtež” – dodao je Matanović, uz ocenu da se Ilić nalazi u samom vrhu srpskog slikarstva.

Ipak, višedecenijsko slikanje nije jedino čime se Ilić bavi.

Mitrovčanin Miodrag Antić, Ilićev prijatelj od detinjstva – prepričao je kako se Ilić u Peći upoznao i sa radom tamošnjeg amaterskog pozorišta.

“Bane nas je naučio, kada je došao iz Peći – kako se pravi scenografija, kako se šminkaju glumci, kako se postavlja bina, sve ono gde se pojavljuju likovnjaci” – dodao je, navodeći da je to samo deo onoga što govori pohvalno o Iliću kao umetniku.

EH0A0803
Miodrag Antić

Ilić je jedan od inicijatora zvečanske likovne kolonije i manifestacije “Sokolica”, kazao je direktor mitrovičkog Kulturnog centra “Dragica Žarković”, Milan Mihajlović.

“Bane je to osmislio kroz svoj rukopis”, kazao je Mihajlović, dodajući da je srećan što je Ilić i prošle godine bio jedan od najplodonosnijih učesnika likovne kolonije Mladen Popović koji organizuje ovaj kulturni centar – u Kosovskoj Mitrovici.

EH0A0790
Milan Mihajlović

Svaka porodica u Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici ima bar jedan Ilićev rad, kazao je: “Mnogo puta je znao i da pokloni svoje radove, zato što je Bane jednostavno širok čovek, to pokazuju i njegova dela”.

“Hvala vam na ovoj velikoj poseti, veliko vam hvala, još postoje ljubitelji umetnosti i kulture” – kazao je sam Ilić u kratkom obraćanju posetiocima izložbe.

Organizator izložbe je Studentski centar “Priština”.

EH0A0907
EH0A0866
EH0A08500
EH0A090222
EH0A0839
1L4A1736
EH0A0817

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *