U Gračanici se od 23. do 26. avgusta održava sada već tradicionalna Škola filmske magije. Prijave traju do petka. Tema ovogodišnje škole je mizankadar – kadar sekvence.

Mizankadar (mise-encadre, long take, seunce shot) je rediteljski postupak specifičan po tome što se promene planova i uglova postižu kretanjem glumaca i kamere u samom kadru, a umesto uobičajenih rezova i promene kadrova.

Ovom tehnikom ističe se trodimenzionalnost filmskog prostora, ali se pre svega uspostavlja specifična vizura zahvaljujući kojoj gledalac ima ustisak pojačane realističnosti.

Organizatori takođe ističu da će tokom trajanja radionice da budu obuhvaćene sve oblasti stvaralaštva na filmu, pa će polaznici dobiti priliku da na licu mesta saznaju kako je biti reditelj, glumac, montažer, scenarista, ili producent.

Iako je škola otvorena za sve, bez obzira na godine, primarna ciljna grupa su srednjoškolci. Prijavljivanje se vrši u Domu kulture “Gračanica”.

Predavači su ugledni i ostvareni stvaraoci i autori koji svoja iskustva, znanja i veštine žele da prenesu novim generacijama na jedan brz, moderan i elokventan način.

Školu filmske magije organizuje gračanički dom kulture u saradnji sa „GARGANTUAFILMS” iz Beograda. Pokrovitelji su Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Ministarstvo kulture i informirasanja Vlade republike Srbije.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *