Danas, od 13 časova, u Srpskom kulturnom centru u Prištini, održava se promocija knjige istoričara Dejana Ristića “Mitovi srpske istorije”, u izdanju “Vukotić media”, kao i razgovor o značaju i funkciji kulturnog nasleđa.

Pored autora, govoriće i istoričar Miloš Mitić i restaurator-konzervator Strahinja Đorđević.

“Želja autora da zainteresovanima ponudi osvrt na pojedine dragocene segmente nacionalne prošlosti i kulturnog nasleđa koji se, uistinu, nalaze na razmeđi istorijske stvarnosti i tradicije, odnosno legende i mita,” krije se iza naslova “Mitovi srpske istorije”, navodi se u najavi događaja.

Ona nije namenjena istoričarima, već najširem krugu čitalaca koji žele da obogate i, iznad svega, objektivizuju svoja znanja iz nacionalne istorije, dodaje se, takođe.

Nakon promocije, sledi razgovor Ristića, Mitića i Đorđevića o kulturnom nasleđu, s ciljem da se, navodi se, ukaže na “prvorazredni značaj, izrazitu raznolikost, bogatstvo i funkcije kulturnog nasleđa u našem vremenu”.

“Naši istaknuti stručnjaci pokušaće, stoga, da ponude odgovore na pitanja: Šta čini naše kulturno nasleđe? Кoliko ga poznajemo, na koji način ga čuvamo i kako njime upravljamo? Šta je ono što predstavlja evropsku i svetsku vrednost u oblasti naše baštine?” – stoji, takođe, u najavi.

Promocija knjige “Mitovi srpske istorije” održana je krajem februara u Kosovskoj Mitrovici. O čemu je tada autor govorio čitajte u tekstu: Srpska istorija: Šta je mit, a šta činjenica?

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *