Običaj "Bela vila"; foto: Jutjub skrinšot
Običaj “Bela vila”; foto: Jutjub skrinšot

Predavanje „Uskršnji običaj Bela vila u Velikoj Hoči“ održaće se sutra u Srpskom kulturnom centru u Prištini. Predavač je naučni saradnik u Institutu za srpsku kulturu, dr Aleksandar Pavlović.

“Bela vila” je običaj koji se u Velikoj Hoči praktikuje na treći dan Uskrsa, kao sastavni deo složenog kompleksa kolektivnih običajno-obrednih radnji koje se u sklopu praznovanja Uskra izvode u ovom mestu.

Sastoji se iz dva dela – igre koja simbolizuje lov divljih konja i igre „zidanja grada“. Prvi deo običaja prikazuje desetak „lovaca“ koji mladim, olistalim granama, dužine oko tri metra, nastoje da „ulove“ dvadesetak „divljih konja“ i da ih dovedu do „pijace“, to jest mesta gde će ih „kupcima“ navodno prodati.

U drugom delu običaja mladići prave formaciju kružnog oblika, sastavljenu iz dva reda učesnika – donjeg i gornjeg, „gradeći grad“. Pošto je „grad izgrađen“, učesnici pevaju pesmu Bela vila grad gradila.

Običaj Bela vila danas se sreće samo u Velikoj Hoči, a 2017. upisan je u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije.

Predavanje koje počinje u 12 časova organizuju SKC i Dom kulture “Gračanica”.   

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *